Britanska tvrtka Pulsar Fusion uspješno testirala prototip motora na ionski pogon, koji bi mogao prepoloviti put od Zemlje do Marsa

Britanska tvrtka tvrdi da je uspješno testirala prototip argonsko-ionskog raketnog motora sposobnog prepoloviti vrijeme potrebno za put od Zemlje do Marsa.

Branimir Vorša | 11.02.2020. / 12:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prototip argonsko-ionskog raketnog motora, koji je razvila britanska tvrtka Pulsar Fusion, uspješno je testiran, a maksimalna zabilježena brzina koju je taj prototip sposoban proizvesti iznosi 89.600 kilometara na sat, tvrde iz te tvrtke.

Riječ je minijaturnoj verziji raketnog motora koji pogoni plin argon, a u Pulsar Fusionu tvrde da će taj motor u punoj veličini moći razviti brzine i do 160.000 kilometara na sat, što je više nego dvostruko brže od klasičnih raketnih motora, koji razvijaju maksimalnu brzinu od 64.000 kilometara na sat.

Ovo je savršeno funkcionalan ionski motor pune veličine koji se odmah može komercijalizirati za korištenje u svemiru, naglašava Richard Dinan, izvršni direktor Pulsar Fusiona.

Dinan, koji je u Velikoj Britaniji poznat i kao bivša zvijezda reality serije "Made in Chelsea", dodao je da se ta tehnologija može razviti i dalje, odnosno da motor operira na temperaturama potrebnim za nuklearnu fuziju, čime bi se maksimalna brzina povećala za pet puta, odnosno na 800.000 kilometara na sat, a to bi skratilo put od Zemlje do Marsa za čak 12 puta. 

Dinan je objasnio i kako radi njihov raketni motor. Prvo se plin argon zagrijava na 1600 Celzijevih stupnjeva, a nakon toga se magnetizira, što ga tjera da kroz mlaznicu izlazi ogromnom brzinom.

Idući je korak razviti isti motor koji bi funkcionirao na temperaturama pri kojima se događa nuklearna fuzija, a pri kojoj se oslobađa ogromna količina energije koja bi se onda koristila za postizanje velikih brzina.

Jedini problem kod tih motora jest samo ubrzanje, za koje je potrebno puno vremena.

Slični uređaji već se koriste u svemiru za namještanje orbite satelita i njihovo repozicioniranje. No za međuplanetarna putovanja potrebni su puno jači plazma motori. Zato Pulsar Fusion predano radi na razvoju vrućih fuzijskih motora, koji bi doista mogli otvoriti vrata prema međuplanetarnom putovanju, kaže Dinan.

Na tehnologiji ionskih motora radi i NASA.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti