Britanska varijanta koronavirusa ponovno spontano mutirala, strahuje se da bi nova mutacija mogla umanjiti učinak cjepiva

Britanska varijanta doživjela je novu, spontanu mutaciju. Znanstvenici upozoravaju da bi mogla utjecati na efikasnost cjepiva.

Branimir Vorša | 02.02.2021. / 15:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedan od znanstvenika koji savjetuju britansku vladu upozorava na zabrinjavajuće i spontane mutacije britanske varijante novog koronavirusa, koje bi mogle utjecati na efikasnost na tržištu trenutačno dostupnih cjepiva.

Mutacija koja najviše zabrinjava i koju zovemo E484K također se dogodila spontano u britanskoj varijanti, rekao je za BBC Calum Semple, član britanske Znanstvene krizne savjetodavne skupine.

Nova i uznemirujuća mutacija E484K već je prijavljena u tehničkom izvješću Državne agencije za javno zdravstvo Engleske, no nije u znatnoj mjeri primijećena izvan znanstvenih krugova.

Kod ograničenog broja B.1.1.7 VUP (varijante u pitanju)... otkriveni su genomi s s mutacijom E484K, stoji u sažetku tog izvješća.

Dr. Julian Tang, virolog sa sveučilišta Leicester, kaže da je ta mutacija zabrinjavajuća, no ne i neočekivana.

Razvoj mutacije E484K može biti i zbog rekombiniranja s južnoafričkom ili brazilskom varijantom virusa, koje su možda zarazile istu stanicu kao i britanska varijanta, kao što se to može vidjeti i u slučajevima različitih virusa gripe, no to je rjeđe kod koronavirusa, pojasnio je Tang.

Britanska varijanta novog koronavirusa pokazala se dosad zaraznijom od originalnog soja, a ova nova mutacija mogla bi smanjiti efikasnost cjepiva koja se trenutačno koriste diljem Velike Britanije.,

Ako je većina UK B.1.1.7 varijanti dobila ovu mutaciju E484K, nedavna uvjeravanja provedenih studija koja pokazuju da mRNK cjepiva i dalje pružaju optimalnu zaštitu od izvorne britanske varijante, možda više ne vrijede, dodaje Tang.

Mutacija E484K već je viđena u južnoafričkoj i brazilskoj varijanti novog koronavirusa, no dok bi ona mogla utjecati na efikasnost cjepiva, malo je vjerojatno da će ga učiniti u potpunosti redundantnim.

Studije provedene na južnoafričkoj varijanti novog koronavirusa pokazale su da ta mutacija može izbjeći dio reakcije imuniteta koja nastaje nakon zaraze ili koja se stimulira cjepivom.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti