Britanski obavještajci imaju veoma važan zadatak - štite cjepivo za COVID-19 od kibernetičkih prijetnji i sabotaže

Uz to što je važno da cjepivo protiv COVID-19 bude sigurno i učinkovito, mora biti i zaštićeno od kibernetičkih napada, ističu u britanskoj obavještajnoj službi.

Hina | 14.10.2020. / 16:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Britanski obavještajci nastoje zaštititi rad na cjepivu za COVID-19 od neprijateljskih sila koje pokušavaju ukrasti ili sabotirati istraživanja, izjavio je u srijedu ravnatelj MI5.

Potencijalno cjepivo sveučilišta Oxford, koje ima ugovor o licenci s AstraZenecom, u kasnoj je fazi ispitivanja, a cjepivo koji razvija Imperial College u Londonu u ranoj je fazi kliničkih ispitivanja.

Jasno je da je globalna korist za prvo upotrebljivo cjepivo protiv ovog smrtonosnog virusa velika, tako da možemo očekivati ​​da bi niz aktera širom svijeta bio prilično zainteresiran za to istraživanje rekao je novinarima glavni ravnatelj sigurnosne službe Ken McCallum.

McCallum je u svojoj prvoj izjavi otkako je u ožujku imenovan novim šefom MI5, dok je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo pod nacionalnim karantenom, rekao da postoji niz prijetnji radu cjepiva.

Istaknuo je dvije opasnosti, "pokušaji krađe jedinstvenog intelektualnog vlasništva generiranog u tom istraživanju ili potencijalno petljanje s podacima", kazao je.

Drugi rizik kojega moramo biti svjesni je mogućnost da netko pokuša posijati sumnju u integritet istraživanja, istaknuo je.

Britanski Nacionalni centar za kibernetsku sigurnost (NCSC) objavio je u srpnju da hakeri uz podršku ruske države pokušavaju ukrasti cjepivo za COVID-19 i postupke istraživanja od akademskih i farmaceutskih institucija širom svijeta.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, na globalnoj razini razvija se i testira više od 150 potencijalnih cjepiva kako bi se zaustavila pandemija COVID-19, a 42 cjepiva ispituju se na ljudima.

MI5, osnovan 1909. kao dio vojnoobavještajna službe protiv njemačkih špijuna uoči I. svjetskog rata, zadužen je za zaštitu britanske nacionalne sigurnosti.

Glavna mu je zadaća suzbijanje međunarodnog terorizma, iako je ujedno i protuobavještajna agencija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti