Britanski proizvođač zelene struje siječe šume u Kanadi

Britanski proizvođač struje iz obnovljivih izvora Drax dobio je od poreznih obveznika milijarde funti zelenih subvencija, a u Kanadi siječe šume važne za okoliš, utvrdio je BBC.

Hina | 03.10.2022. / 15:30

Sječa šume (Foto: Getty Images)

Drax upravlja najvećom elektranom u Britaniji koja sagorijeva milijune tona drvenih peleta svrstanih u obnovljive izvore energije.

BBC je otkrio da dio drva upotrijebljenog za proizvodnju peleta potječe iz prastarih šuma u Kanadi.

Kompanija tvrdi da koristi samo piljevinu i otpadno drvo.

Slika nije dostupna Može li masovna sadnja drveća usporiti klimatske promjene? Odgovor baš i nije jednostavan

BBC je analizirao satelitske snimke i pratio dozvole za sječu, koristeći i dronove kako bi dokazao svoje tvrdnje. Novinar BBC-a Joe Crowley također je pratio kamion iz Draxove pilane, utvrdivši da skuplja trupce iz dragocjene šume.

Drax je kupio dozvole za sječu i posjekao je dva područja ekološki važnih šuma u Britanskoj Kolumbiji. Jedna od njih površine je nogometnog igrališta, a uključuje i površine identificirane kao rijetke, iznimno stare šume.

Tvrtka uništava šume kojima su trebale tisuće godina da se razviju, poručila je ekologinja Michelle Connolly.

Stvarno je šteta što britanski porezni obveznici financiraju to uništavanje. Sječa prirodnih šuma i njihovo pretvaranje u pelete koji se spaljuju za struju apsolutno je ludilo, rekla je Connolly.

Draxova elektrana u Yorkshireu koristila je nekada ugljen, a sada proizvodi 12 posto obnovljive električne energije u Velikoj Britaniji i već je dobila šest milijardi funti 'zelenih' subvencija.

Spaljivanje drva smatra se 'zelenim', ali je kontroverzno među ekolozima.

Slika nije dostupna Novo istraživanje ima bolan zaključak: "Ljudi ne mogu samo ušutkati svoju savjest sadnjom šuma"

Draxova politika nalaže odgovornu nabavu i izbjegavanje štete ili "remećenja" primarnih i prastarih šuma.

Najnovije satelitske slike pokazuju pak da Drax trenutno siječe šumu, napominje BBC. Iz tvrtke su pak poručili da su se mnoga tamošnja stabla posušila i da će sječa smanjiti rizik od šumskih požara.

Vlada Britanske Kolumbije istaknula je pak da su prastare šume iznimno važne i da bi tvrtke trebale odgoditi njihovu sječu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti