Britanski vojnici u Maliju koriste male dronove koje mogu ispaljivati iz bacača granata i koristiti u rojevima

Britanske snage koje se nalaze u Maliju koriste posve neobičnu antiterorističku taktiku, odnosno dronove koje mogu koristiti tako da ih ispaljuju iz 40-milimetarskog bacača granata montiranog na jurišnu pušku.

Branimir Vorša | 05.02.2021. / 12:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prema pisanju portala Overt Defense, pripadnici britanskih snaga stacioniranih u Maliju primili su pošiljku od nekoliko stotina uređaja Drone40, odnosno dronova vrlo malih dimenzija koji se mogu koristiti i pomoću 40-milimetarskog bacača granata montiranog ispod jurišne puške. Pošiljku dronova britanski vojnici dobili su od australske tvrtke DefendTex.

Ti maleni dronovi mogu se opremiti na raznorazne načine, od elektrooptičkih kamera, do malih, ali visokoeksplozivnih bojnih glava sposobnih za probijanje oklopa. Isto tako se mogu koristiti i kao roj.

Britanski vojnici u Maliju se nalaze u sklopu Operacije Newcombe, koja je zapravo misija potpore regionalnoj francuskoj protuterorističkoj Operaciji Barkhane te misiji Ujedinjenih naroda u toj zemlji.

Navedena tvrtka DefendTex javno je predstavila Drone40 još 2019. godine, a ti su dronovi samo jedni od raznih novih sustava koje britanska vojska testira na terenu. Zasad je nepoznato je li britanska vojska odlučila nabaviti Drone40 za široku uporabu u svojim redovima ili tek provode operacijsku procjenu upravo kroz Operaciju Newcombe.

MINUSMA-STANTA-Rushes from Joint Forces on Vimeo.

Osim što se može koristiti putem 40-milimetarskog bacača granata (poput Heckler&Koch AG36), Drone40 mogu se aktivirati i ručno.

Zanimljivo je i to što nije riječ o dronovima za jednokratnu uporabu, već se oni mogu i višestruko koristiti. Drone40 opremljen kamerama šalje sliku na uređaj poput tableta, a vojnik putem istog tableta upravlja i kretanjem tog drona, uz pomoć GPS navigacijskog sustava.

Kao što je spomenuto, Drone40 može nositi i drugi teret, poput visokoeksplozivne bojne glave sposobne za probijanje oklopa, dimnog punjenja te nesmrtonosnog omamljujućeg punjenja. Drone40 može se opremiti i malim elektronskim ometačima prilagođenim za ratne uvjete ili laserima koji označavaju željeni cilj.

Iz DefendTexa tvrde da Drone40 dronovi imaju domet od čak 19 kilometara te u zraku mogu ostati između 30 i 60 minuta, ovisno o tome kakav teret nose. To znači da mogu vrebati neprijatelja s visine u roju te se obrušiti na njega i neutralizirati ga, označiti laserima ili pak omogućiti neprimjetan nadzor.

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti