Britanski znanstvenici osmislili novu i bezbolnu metodu cijepljenja

Odstupajući od tradicionalnih igala, novi inovativni pristup cijepljenju, predstavljen na konferenciji Acoustics 2023 u Sydneyu, mogao bi redefinirati način na koji primamo cijepivo.

Branimir Vorša | 04.12.2023. / 11:31

Cijepljenje, ilustracija (Foto: Getty Images)

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Oxford, postigao je revolucionaran napredak u primjeni cjepiva, predstavivši metodu cijepljenja pomoću ultrazvuka i - bez potrebe za iglama.

Nova metoda cijepljenja ultrazvukom uključuje miješanje molekula cjepiva s proteinima u obliku šalice, nanošenje tekuće smjese na kožu miša i izlaganje ultrazvuku oko 90 sekundi. Ultrazvuk gura smjesu u gornje slojeve kože, stvarajući mjehuriće ispunjene cjepivom koji pucaju nakon naknadnog izlaganja, otpuštajući cjepivo i poboljšavajući propusnost kože uklanjanjem mrtvih stanica. Za razliku od tradicionalnih igala koje prodiru u mišiće, ultrazvučna metoda cilja samo gornje slojeve kože, što se smatra dovoljnim za učinkovitu imunizaciju.

Lijek, ilustracija Znanstvenici razvili mobilni pisač za izradu flastera s mRNA cjepivom

Manje cjepiva, veći učinak

U testovima na živim miševima, ultrazvučna metoda isporučila je 700 puta manje molekula cjepiva od tradicionalnih injekcija, ali je nevjerojatno stimulirala povećanu proizvodnju antitijela. Iznenađujuće, miševi nisu pokazivali znakove boli ili vidljiva oštećenja kože.

Kate Edwards sa Sveučilišta u Sydneyu, koja nije sudjelovala u istraživanju, priznaje potencijal cjepiva bez igle za prevladavanje prepreka, ali naglašava potrebu za dodatnim podacima o sigurnosti kod ljudi prije široke primjene.

Unatoč obećanjima, ostaje pitanje pouzdanosti te inovativne metode, posebno u pogledu nepredvidivosti pucanja mjehurića u koži. Darcy Dunn-Lawless, voditeljica nove studije, priznaje navedene izazove i ističe stalne napore da se poboljša praćenje i predvidljivost snimanjem zvuka pucanja malih mjehurića. Ti zvučni podaci imaju za cilj otkriti distribuciju molekula cjepiva ispod kože, rješavajući zabrinutosti oko neravnomjernog ili nepredvidivog otpuštanja.

Slika nije dostupna Kada je najbolje cijepiti se protiv gripe? Evo što kažu liječnici

Revolucionarni pristup britanskih znanstvenika mogao bi revolucionirati cijepljenje, pružajući bezbolnu alternativu koja pojačava odgovor protutijela i potencijalno pojednostavljuje proces cijepljenja za širu populaciju.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti