Znanstvenici objavili zabrinjavajuće vijesti o novim slučajevima COVID-19 u Velikoj Britaniji

Podaci od gotovo 110 tisuća testova na COVID-19 provedenih diljem Engleske između 20. svibnja i 7. lipnja pokazuju da se broj slučajeva udvostručuje svakih 11 dana.

Hina | 17.06.2021. / 13:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Broj slučajeva COVID-19 „eksponencijalno raste“ diljem Engleske, prvenstveno među mlađom i necijepljenom populacijom, objavili su znanstvenici, no dodali kako se zbog toga neće dogoditi novi val epidemije u zemlji.

Studija koju su naručile britanske vlasti pokazala je da je broj novih zaraza narastao za 50 posto između 3. svibnja i 7. lipnja, što se poklapa sa širenjem delta-varijante koronavirusa koji je otkriven u Indiji, a sada dominira Britanijom.

Podaci od gotovo 110 tisuća testova na COVID-19, provedenih diljem Engleske između 20. svibnja i 7. lipnja, pokazuju da se broj slučajeva udvostručuje svakih 11 dana.

Rezultati istraživanja objavljeni su nakon što je britanski parlament odobrio produženje restriktivnih mjera do 19. srpnja, unatoč pobuni članova Konzervativne stranke premijera Borisa Johnsona zbog toga. Premijera su spasili laburisti koji su podržali četiri tjedna dugu odgodu ukidanja mjera.

Znanstvenici londonskog Imperial Collegea istaknuli su kako je istraživanje otkrilo „rapidnu promjenu“ u proteklim tjednima između alfa, engleske varijante te one indijske.

Više od 90 posto novih slučajeva zaraze odnosi se na delta-varijantu, objavili su, no i dodali da je država u drugačijoj situaciji nego prošle jeseni kad je eksponencijalni rast pokrenuo drugi val epidemije jer će se proširenjem kampanje cijepljenja spriječiti takav scenarij.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti