Brokula pokazala još jedan izrazito ljekovit adut

Prirodan spoj pronađen u brokuli obećava u sprječavanju nastanka krvnih ugrušaka i poboljšanju liječenja moždanog udara, nudeći potencijalna otkrića u zdravlju kardiovaskularnog sustava.

Branimir Vorša | 12.03.2024. / 15:08

Brokula (Foto: Shutterstock)

Brokula pokazuje potencijal u prevenciji i liječenju krvnih ugrušaka, značajnog faktora kod moždanih udara, koji su drugi vodeći uzrok smrti u svijetu.

Tim sa Sveučilišta u Sydneyu istraživao je interakciju 23 biljna spoja s krvnim pločicama, bitnim za zacjeljivanje rana, ali također uključenim u stvaranje ugrušaka koji dovode do oštećenja mozga, uzrokovanih moždanim udarom. Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu ACS Central Science.

Ključan spoj u brokuli

Mozak, ilustracija Genetski testovi mogli bi pomoći u sprječavanju ponovnih moždanih udara i boljem liječenju

Među tim spojevima, sulforafan (SFN), koji se nalazi u krucifernom povrću kao što je brokula, pojavio se kao snažno sredstvo protiv zgrušavanja, prethodno prepoznato zbog svog potencijala u prevenciji raka i smanjenju kolesterola.

SFN je pokazao sposobnost inhibicije agregacije trombocita i stvaranja ugrušaka, potencijalno putem moduliranja aktivnosti proteina PDIA6, ključnog za sprječavanje po život opasnih ugrušaka u vitalnim organima.

Biomedicinski znanstvenik Xuyu Liu sa spomenutog australskog sveučilišta naglašava dvostruki potencijal SFN-a. Ne samo da je spoj brokule učinkovit u poboljšanju učinkovitosti lijekova za razbijanje ugrušaka nakon moždanog udara, već bi se mogao koristiti i kao preventivno sredstvo za pacijente koji su pod visokim rizikom od moždanog udara, kaže Liu.

Kombinacija s lijekovima

Kombinacija SFN-a s postojećim lijekovima za otapanje ugrušaka poput tkivnog aktivatora plazminogena (tPA) značajno povećava njegovu učinkovitost, podižući stope uspjeha s 20 na 60 posto u modelima miševa, bez povećanja rizika od krvarenja povezanih s konvencionalnim razrjeđivačima krvi.

Liu naglašava sigurnosni profil SFN-a, nedostatak uobičajenih nuspojava krvarenja, tipičnih za druge tretmane moždanog udara. Dok su ispitivanja na ljudima u tijeku, prirodna pojava SFN-a u hrani poput brokule sugerira obećavajući put za prevenciju moždanog udara, potencijalno povećavajući dijete usmjerene na zdravlje srca i prevenciju bolesti.

Puni potencijal tek treba otkriti

Sprej za nos Švicarski znanstvenici otkrili da poseban oblik lijeka može pomoći u liječenju nakon moždanog udara

Međutim, puni opseg SFN-ovog potencijala za smanjenje moždanog udara i njegova izvedivost kao samostalne preventivne mjere zahtijeva daljnje istraživanje, s obzirom na zapanjujući globalni teret moždanog udara, koji odnosi milijune života godišnje i ostavlja mnoge preživjele s trajnim invaliditetom.

Liu izražava optimizam u pogledu implikacija novog istraživanja. Vrlo smo uzbuđeni što smo izolirali prirodni spoj koji bi mogao imati ogromne korisne učinke... Naše studije će nastaviti istraživati kako visoko pročišćeni spojevi iz povrća mogu imati korisne učinke u procesima bolesti, smatra on.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti