Browser za privatno surfanje DuckDuckGo stiže i na stolna računala

Testiranje ovog preglednika internetskih stranica je u tijeku i njegovu konačnu verziju očekujemo tijekom sljedeće godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.12.2021. / 08:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Internet nam je omogućio nevjerojatne stvari, od brzog i jednostavnog pronalaženja gotovo svih stvari koje nas zanimaju do komunikacije s ljudima na bilo kojem dijelu svijeta. No može se reći da nam je internet nešto i oduzeo - prije svega, privatnost. Poznata je izjava bivšeg izvršnog direktora Googlea Erica Schmidta koji je rekao da, ako ne želite da drugi znaju što radite na internetu, možda to uopće ne bi trebali raditi.

Pretraživanje (Foto: Thinkstock) Rekordan broj pretraživanja na tražilici koja, za razliku od Googlea, ne prikuplja korisničke podatke

Iako je privatnost na mreži danas gotovo nemoguća, ipak su nam dostupni neki alati napravljeni upravo s tom namjerom - zaštite korisnika i njihovih podataka. Jedna od takvih kompanija jest i DuckDuckGo koja je već predstavila vlastitu tražilicu, preglednik internetskih stranca za mobilne uređaje te druge alate koji sprječavaju praćenje i povećavaju privatnost korisnika. Za sljedeću godinu, otkrio je to izvršni direktor kompanije Gabriel Weinberg, planiraju nadograditi svoj portfelj rješenja za privatnost.

Među inim, rade na razvoju preglednika internetskih stranica DuckDuckGo za stolna računala koji, kako je naglasio, neće biti “privatni browser”, već aplikacija za svakodnevno pregledavanje internetskih stranica koja poštuje vašu privatnost.

Uključivat će opcije koje već postoje u mobilnim aplikacijama te neke novitete koji su trenutačno u fazi testiranja poput zaštite od praćenja aplikacija koja sprječava i blokira trackere trećih strana aplikacija poput Googlea i Facebooka. Također, nadograđena je i stranica s rezultatima pretraživanja, a browser će imati i tzv. Fire tipku čijim se pritiskom zatvaraju svi otvoreni prozori i automatski brišu svi podaci surfanja.

Slika nije dostupna Želite bolju privatnost na internetu? Evo što trebate napraviti već danas

Osim što njihov preglednik internetskih stranica za stolna računala omogućuje privatno surfanje, Weinberg naglašava kako prvi rezultati testiranja pokazuju da je i brži u odnosu na Chrome. Nije točno poznato kada će browser DuckDuckGo biti dostupan svim korisnicima, no to bi trebalo biti tijekom sljedeće godine.

Izvor: Slash Gear
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti