Brže i od testa: Znanstvenici osmislili senzor za zaštitnu masku koji pokazuje nosi li ju koronavirusom zaražena osoba

Istraživači su zatražili patent za novu tehnologiju i nadaju se suradnji s kompanijama na daljnjem razvoju senzora.

Hina | 29.06.2021. / 11:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Inženjeri MIT-a i Sveučilišta Harvard razvili su zaštitnu masku pomoću koje se unutar 90 minuta može ustanoviti je li onaj tko ju nosi zaražen koronavirusom, izvijestio je Massachussetts Institute of Technology (MIT).

U maske su ugrađeni jednokratni senzori koji se mogu ugraditi i u druge maske za lice, a mogu se prilagoditi i za otkrivanje drugih virusa.

Smješteni su s unutarnje strane maske te mogu otkriti virusne čestice u dahu i dizajnirani tako da ih korisnik može aktivirati kada je spreman za provođenje testa.

Rezultati se radi zaštite privatnosti prikazuju samo na unutarnjoj strani maske.

Razvoj senzora kakvi se rabe u novoj maski počeo je prije nekoliko godina. Prije su se koristili za otkrivanje infekcija virusom ebole i zike.

Ovaj test je osjetljiv jednako kao i zlatno-standardni, vrlo osjetljivi PCR test, ali je i brz kao antigenski testovi koji se upotrebljavaju za brzu analizu COVID-19, rekao je istraživač Sveučilišta Harvard Peter Nguyen.

Istraživači su zatražili patent za novu tehnologiju i nadaju se suradnji s kompanijama na daljnjem razvoju senzora.

Nadamo se da bi ova platforma mogla potaknuti novu generaciju nosivih biosenzora za hitne službe, zdravstveno i vojno osoblje, rekao je profesor medicinskog inženjerstva i znanosti na MIT-u James Collins.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti