Brže, više, jače: Znanstvenici u CERN-u žele graditi novi supersudarač kako bi otkrili tajne svemira

Procjenjuje se da bi izgradnja novog supersudarača stajala gotovo 20 milijardi eura, što mnogi smatraju previsokom cijenom.

Martina Čizmić | 05.02.2024. / 08:17

CERN (Foto: AFP) (Foto: Afp)

 Znanstvenici koji rade u CERN-u na velikom sudaraču čestica (veliki hadronski sudarač, LHC)  dali su prijedlog za izgradnju, novog i puno većeg supersudarača čestica.

Kako su pojasnili u svom prijedlogu, on bi mogao pomoći u otkrivanju novih čestica koje bi mogle revolucionirati fiziku i dovesti do boljeg razumijevanja svemira. Novi bi supersudarač trebao znanstvenicima omogućiti proučavanje dvije velike nepoznanice u svemiru - tamne energije i tamne materije.

Ideja je da novi supersudarač bude izgrađen u dvije faze - prva bi mogla započeti s radom sredinom 2040-ih, dok bi druga s radom započela 2070-ih i zahtjevala bi toliko snažne magnete kakvi još nisu izmišljeni.

Budući kružni akcelerator (Foto: CERN) (Foto: CERN)

Novi bi supersudarač imao promjer tri puta veći od postojećeg, a bio bi na dvostruko većoj dubini, kako bi se spriječilo da više razine radijacije koje bi proizvodio, dosegnu površinu zemlje.

No, problem je, novac. Procjenjuje se da bi izgradnja novog supersudarača stajala gotovo 20 milijardi eura, što mnogi smatraju previsokom cijenom.

Podsjetimo, najveći uspjeh velikog sudarač čestica, koji se sastoji od podzemnog kružnog tunela, promjera 27 kilometara, bilo je otkriće nove čestice, nazvane Higgs Boson, još 2012. godine. Od tad, sudarač nije imao većih znanstvenih uspjeha.

Hoće li se graditi novi sudarač čestica i kad, ponajprije ovisi o 70 zemalja koje su članice CERN-a i koje bi tu izgradnju (i funkcioniranje) trebale financirati.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti