Brzi optički internet dolazi i u ruralna područja Hrvatske

Ako želimo da ruralna područja ostanu naseljena, vrlo je važno da se izgradi optička infrastruktura.

Martina Čizmić | 15.10.2019. / 08:09

Projekt Rune (Foto: Rune Crow)

Širokopojasni internet trebao bi biti dostupan svima u Hrvatskoj. No činjenica je da je takva mreža skupa za izgradnju, pogotovo u ruralnim dijelovima, gdje je na velikom prostoru relativno malo potencijalnih korisnika.

Velikim telekomunikacijskim tvrtkama gradnja optičke mreže u takvim područjima nije isplativa, ali zato postoje tvrtke koje bi to mogle odraditi za njih. Jedna od takvih tvrtki je i RUNE Crow, koja je u kongresnom centru Forum Zagreb, hrvatskim telekom operatorima predstavila projekt RUNE (Rural network).

Projekt RUNE pokrenut je s ciljem osiguranja ultrabrze širokopojasne optičke infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije). S izgradnjom na područjima koja trenutačno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom, RUNE će pomoći jedinicama lokalne samouprave u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020, osiguravanjem povezivanja na novu svjetlovodnu pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps. Nakon opsežnih priprema, projekt RUNE u studenom počinje graditi prve mreže.

Predviđena gradnja mreže trajat će oko tri godine i osigurati stanovnicima, prvenstveno u ruralnim područjima Primorsko goranske i Istarske županije, korištenje optičke mreže otvorenog pristupa koja će omogućiti brzine veće od 1 Gb/s te krajnjim korisnicima omogućiti odabir operatora i usluge po vlastitoj mjeri. Upravo takav način jamči svim operatorima ravnopravan pristup korisnicama uz jednake uvjete, istaknuo je direktor RUNE Crowa Saša Ukić.  

Projekt Rune (Foto: Rune Crow)

Osnovne tehničke aspekte projekta RUNE brojnim hrvatskim teleoperatorima predstavio je Davor Car, voditelj projekta za Hrvatsku.

Projekt RUNE sastoji se od 22 pristupne mreže,13 u Primorsko-goranskoj i 9 u Istarskoj županiji, te obuhvaća 110.000 krajnjih korisnika. Projektom će se izgraditi više od 2200 kilometara nove optičke mreže na području 45 jedinica lokalne samouprave. RUNE će izgrađenom mrežom upravljati na isključivo veleprodajnom poslovnom modelu te neće pružati usluge krajnjim korisnicima, pojasnio je Car te dodao da će se održavanje i otklanjanje grešaka na mreži ugovoriti s lokalnim tvrtkama te tako osigurati najkraće moguće vrijeme eventualnih zastoja u radu.

Ako želimo da ruralna područja ostanu naseljena, vrlo je važno da im se izgradi optička infrastruktura, naglasio je direktor tvrtke RUNE Eni, Goran Živec, voditelj projekta RUNE u Sloveniji, te dodao da su potrebu za gradnjom novih širokopojasnih optičkih mreža prepoznali i sami stanovnici tih područja te ih i sami pozivaju. Odazivamo se na pozive i na iskazani interes te na mjestima gdje je interes veći, stanovnici tih naselja dobiju prioritet prilikom gradnje. Izjavio je da jedini trošak koji će korisnik imati trošak priključenja, odnosno izrade kućne instalacije u stanu ili kući koji uključuje ugradnju optičkog kabela od uvodnice u kuću ili stana pa sve do mjesta optičke priključne doze u prostorima korisnika, mjerenja i spajanja modema te testiranja veze.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti