Google je u Hrvatskoj predstavio program Budi internet genijalac, koji djecu uči vještinama potrebnima za sigurno i pametno istraživanje interneta. Pomoću tog programa osnovnoškolci usvajaju osnovna digitalna znanja i vještine te stvaraju naviku promišljenog korištenja i istraživanja interneta.

Za razliku od sličnih sigurnosnih programa koji se fokusiraju na prijetnje i ograničenja, program Budi internet genijalac ima i edukativnu ulogu, odnosno cilj mu je izgraditi vještine i osposobiti djecu, njihove roditelje i učitelje da surfaju internetom na što je to moguće odgovorniji i sigurniji način. Budi internet genijalac, uz 'Nastava od kuće', G Suite for Education, kao i besplatno rješenje za videokonferencije Google Meet koje smo ranije predstavili, dio su predanosti tvrtke Google u razvoju digitalnih vještina društva, izjavio je Joško Mrndže, direktor tvrtke Google za regiju Adriatics.

Uz osnovnoškolce, program Budi internet genijalac namijenjen je njihovim roditeljima i učiteljima te je potpuno besplatan. Budi internet genijalac uključuje program o sigurnosti na internetu posvećen nastavnicima, online lekcije za učenje osnova digitalne sigurnosti i digitalnog građanstva, kao i aktivnosti koje se mogu provoditi s učenicima u učionici.

Zahvaljujući programu Budi internet genijalac djeca će imati priliku naučiti kako kritički razmišljati dok istražuju internet i druge internetske sadržaje, kako se zaštititi od internetskih prijetnji, kako promišljeno i odgovorno donijeti odluku o tome što, kada, kako i s kime podijeliti informacije na internetu te kako biti ljubazan i poštivati privatnost, kao i kako obeshrabriti nasilnička ponašanja te biti hrabar i pitati odraslu osobu kad na internetu naiđu na nešto sumnjivo.

U testiranju i prenošenju znanja pomaže igrifikacija, tj. korištenje avanturističke internetske igre Interland, koja učenje o digitalnoj sigurnosti i građanstvu čini interaktivnim i zabavnim, kakav je i sam internet. Igra Interland sastoji se od četiri lekcije Pažljiva planina, Rijeka Java, Toranj s blagom i Kraljevstvo dobrote, a igrači će nakon svakog savladanog izazova dobiti diplomu.

Slika nije dostupna Google sa 100 tisuća eura podržao projekt Udruge "Suradnici u učenju" kojim se promiče sigurnost djece i mladih na internetu

Udruga „Suradnici u učenju” uz Googleovu podršku organizirat će seminare i radionice kako bi učitelji dobili kompetencije potrebne za poučavanje djece osnovama digitalne sigurnosti i digitalnog građanstva, što će im omogućiti da postanu uspješni građani umreženog svijeta.

Djeca, njihovi roditelji i učitelji više nego ikad do sada koriste se digitalnim rješenjima kao podrška učenju, socijalizaciji i igri. Međutim, ista ta rješenja mogu povećati izloženost djece rizicima na internetu. Upravo stoga program Budi internet genijalac osmišljen je da na edukativni zabavan način smanji rizike i promovira pozitivna i sigurna dječja iskustva na internetu, izjavio je Darko Rakić, predsjednik Udruge "Suradnici u učenju”.

Sigurna, primjerena i odgovorna uporaba interneta i tehnologije više nego ikad važna je za sve - i djecu i odrasle. U korak uz korištenje tehnologijom mora ići i razvijanje kompetencija o njezinu pažljivom, mudrom, odgovornom i ljubaznom korištenju. Stoga je zaista dobro da je Google upravo u vrijeme nastave na daljinu preveo igru Budi internet genijalac i uskladio je s hrvatskim kurikulima Informatike i međupredmetne teme Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije, izjavila je ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak te naglasila: Pozivamo sve učenike, ali i njihove učitelje i roditelje da prođu kroz sve teme igre te usvoje osnove digitalne sigurnosti i digitalnog građanstva. Koristit će učenicima, ali i odraslim osobama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju