Budite dio promjene i podržite STEM revoluciju u školstvu!

Micro:bit - STEM revolucija u školama ide dalje!

Monika Nožić Monika Nožinić | 18.01.2017. / 07:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Novi projekt Croatian Makersa (IRIM – Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih), najveće inicijative u hrvatskom školstvu (fokusirane poglavice na STEM područja) bit će implementacija prve faze Micro: Bit računala u učionice diljem zemlje. Računalo su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri upravo sa svrhom masovne uključenosti u osnovnim školama, ne samo u STEM području, nego i dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima. 

Na crowdfunding platformi Indiegogo pokrenuta je kampanja kojom se želi prikupiti 60 tisuća dolara, a tim novcem će se financirati STEM revolucija u hrvatskim školama.

STEM područje (Science, Technology, Engineering and Mathematics) je ključno, ne samo jer se u njemu nalazi većina najatraktivnijih zanimanja današnjice, nego i zato što kompetencije iz njega postaju nezaobilazne u većinu drugih zanimanja, a i ključno je za razvijanje duha i karaktera, pojašnjavaju pokretači kampanje.

"Ne možemo čekati kurikularnu reformu. Ogroman broj djece ima pravo na suvremenu edukaciju odmah. Umjesto 19-stoljetnog biflanja informacija u atmosferi podređenoj autoritetu djeca trebaju suvremene vještine, kao što su vještine učenja, komunikacije, prezentacije, razvijanja duha i čvrstog karaktera. Dakle sve ono što im treba da budu ravnopravni sudionici društva i gospodarstva 21. stoljeća. Trošak neprovođenja reforme je ogroman, ne samo za svako dijete koje nije uključeno, već i za cijelo društvo", izjavili su predstavnici Croatian Makersa, na čelu s Nenadom Bakićem.

"Oslanjanjem na veliki uspjeh Croatian Makers lige podijelit ćemo barem 3.600 micro:bitova, kao uvod u veći cilj: da svako dijete u 6. ili 7. razredu dobije po jedan već iduće školske godine", stoji na stranici kampanje.

Micro:bit je nova tehnologija kojoj je cilj masovna uključenost učenika u osnovnim školama u edukaciju ne samo u STEM području nego i dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima.

Kroz prvu fazu svog projekta žele donirati 3600 micro:bitova u 360 škola i ustanova koje su uključene u Croatian Makers ligu.

"Vjerujemo da uspješnim implementiranjem ove faze možemo inducirati sljedeću, a to je da svako dijete u 6. ili 7. razredu osnovnih škola u Hrvatskoj dobije jedan micro:bit u ruke, zajedno s pripadajućom edukacijom i tako radikalno zatvorimo tehnološki i mentalni procjep između onoga što hrvatsko školstvo nudi i što je suvremenim mladim ljudima potrebno. Ovdje već govorimo o 40.000 micro:bitova. Takva masa najsuvremenije tehnologije može promijeniti ne samo školstvo, nego i društvo", navodi se na stranici kampanje.

Više o svemu saznajte na Indiegogo platformi na kojoj možete dati i svoj doprinos.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti