Buduća Microsoftova odluka mogla bi proizvesti problem s elektroničkim otpadom težak 480 milijuna kilograma

Kad tehnološke tvrtke donose neke odluke, posljedice često ostaju ignorirane ili su stavljene u drugi plan. Stručnjaci predviđaju što će ukidanje podrške za Microsoftove Windowse 10 značiti za problem odlaganje otpada.

Branimir Vorša | 22.12.2023. / 17:31

Elektronički otpad
Elektronički otpad (Foto: Afp)

U potencijalnoj brizi za okoliš, tvrtka za analizu tehnološkog tržišta Canalys Research predviđa da bi odluka Microsofta da prekine podršku za Windows 10 mogla dovesti do odlaganja približno 240 milijuna osobnih računala koja rade na tom operativnom sustavu. Procjenjuje se da bi taj elektronički otpad težio oko 480 milijuna kilograma, što je jednako težini od 320.000 automobila.

Windows 11 Sljedeće godine očekujemo novu verziju Windowsa, a na tržište stižu i AI osobna računala

Unatoč potencijalnoj funkcionalnosti mnogih osobnih računala nakon prestanka podrške za navedeni Microsoftov OS, Canalys upozorava da bi potražnja za uređajima bez sigurnosnih ažuriranja mogla biti mala. Microsoftov plan uključuje pružanje sigurnosnih ažuriranja za Windows 10 uređaje do listopada 2028. godine, uz neobjavljenu godišnju naknadu. Međutim, Canalys sugerira da bi, ako se struktura cijena uskladi s prošlim trendovima, prelazak na novija računala mogao biti isplativiji, što bi dovelo do odbacivanja većeg broja starijih računala.

Budući da Microsoft namjerava ukinuti podršku za Windows 10 do listopada 2025. godine, operativni sustav sljedeće generacije, za koji se očekuje da će uvesti naprednu AI tehnologiju, potencijalno bi mogao ubrzati usporeno tržište osobnih računala.

Što se tiče utjecaja na okoliš, Microsoft još nije odgovorio na upite o odlaganju uređaja koji nisu kompatibilni sa sustavom Windows 11.

Postoji i pozitivna strana

Microsoft Copilot Izvršni direktor Microsofta najavio veliku promjenu: Evo što bi moglo zamijeniti tipku Start na Windowsima

S pozitivne strane gledano, glavni komercijalni direktor tvrtke Noveon Magnetics, Peter Afiuny, ističe potencijal prenamjene dotrajalih računala. Pretvaranje dotrajalih računala u magnete koji pokreću održive tehnologije poput električnih vozila i vjetroturbina pomoći će u susretu rastuće globalne potražnje za električnom energijom, kaže Afiuny.

Afiuny napominje i da se tvrdi diskovi često odbacuju prerano, što rezultira viškom otpada rijetkog zemnog magnetskog materijala. S tim u vezi, Redwood Materials naglašava gotovo beskonačnu mogućnost recikliranja baterija, obnavljajući metale poput litija, kobalta, nikla i bakra.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti