Izvršni direktor Microsofta najavio veliku promjenu: Evo što bi moglo zamijeniti tipku Start na Windowsima

Satya Nadella govorio je o promjenama koje možemo očekivati na računalima, ali i u samim Windowsima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.10.2023. / 09:16

Microsoft Copilot
Microsoft Copilot (Foto: microsoft.com)

Microsoft se priprema za novu verziju svog operativnog sustava u kojoj će, to je sasvim jasno, veliki naglasak staviti na umjetnu inteligenciju koja bi mogla biti u centru budućih Windowsa. Novu verziju W12 očekujemo negdje tijekom sljedeće godine, kada ćemo i saznati kakve su sve novitete i promjene korisnicima pripremili iz ove kompanije. O budućnosti Windowsa ovaj je tjedan govorio izvršni direktor Microsofta Satya Nadella tijekom prezentacije Qualcommovih čipova za računala Snapdragon X Elite koji će pokretati i računala s Windowsima.

  Microsoft Copilot Pripremite se za radikalno novo iskustvo na Windowsima: Evo što donosi Microsoftov Copilot AI

On je rekao kako je za Microsoft, odnosno Windowse, centar svega Copilot koji će raditi ili unutar samih Windowsa ili Microsofta 365. Spomenuo je i “novu generaciju AI PC-a” koju u budućnosti možemo očekivati i u kojima će, jasno, najveći naglasak biti na umjetnoj inteligenciji, što će uključivati i “novu sistemsku arhitekturu”. Na što je mislio, odnosno koliko će se takva osobna računala s AI razlikovati od PC-a Nadella nije rekao, no ipak je dao naslutiti što to znači da će računala budućnosti imati umjetnu inteligenciju u fokusu.

Copilot je poput tipke Start. Postaje orkestrator vašeg cjelokupnog iskustva s aplikacijama. Npr. samo odem tamo i izrazim svoju namjeru te me ili odvede na aplikaciju ili dovede aplikaciju u Copilot i pomaže mi učiti, stvarati - i u potpunosti mijenja, mislim, korisničke navike, objasnio je CEO Microsofta. Dakle, čini se kako klasična tipka Start, odnosno sve opcije koje putem nje možemo pokrenuti, odlazi u povijest, a mogao bi je zamijeniti Microsoftov AI asistent, objasnili su na PC Magu.

Ako se Microsoft zaista odluči na ovakvu promjenu i u potpunosti zamjeni Start s Copilotom (možda će ipak postojati mogućnost da korisnici kojima se ta promjena ne sviđa zadrže klasičan prikaz sa Startom), to bi zaista moglo u potpunosti promijeniti način na koji se koriste Windowsi. Umjesto klikanja po izborniku, korisnici bi aplikacije mogli tražiti pretraživanjem, slično načinu na koji pretražujemo internet. No osim imena aplikacije, korisnici bi Copilot mogli pitati da im sam predloži aplikaciju koja bi im trebala pomoći u obavljanju određenog zadatka, rješavanja problema i slično. Nadella je vjerojatno mislio na takvu promjenu korisničkih navika.

  Microsoft i GPT tehnologija Microsoft predstavio novi AI alat koji će pomoći korisnicima u korištenju Worda, Excela, Outlooka...

Copilot je već dostupan u posljednjoj verziji Windowsa 11, no još u beta verziji, što znači da ima neka ograničenja, a iako je integriran u brojne aplikacije, i dalje ne može pristupiti exploreru za datoteke i obavljati s njim povezane zadatke. S obzirom na to da gotovo nema (tehnološke) kompanije koja ne ulaže u ovu tehnologiju, čini se kako će s godinama umjetna inteligencija postati prisutna u svim proizvodima i uslugama koje koristimo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti