Pripremite se: Stiže velika nadogradnja Windows 11, a glavna je značajka integracija umjetne inteligencije

Krajem rujna korisnicima Windowsa 11 stižu značajne nadogradnje tog operativnog sustava.

Branimir Vorša | 22.09.2023. / 09:34

Windows 11 (Foto: Microsoft)

Microsoft se 26. rujna sprema predstaviti značajnu nadogradnju za svoj operativni sustav (OS) Windows 11. Riječ je o nadogradnji koja će sadržavati Windows Copilot, alat koji pokreće umjetna inteligencija, obnovljeni File Explorer, Ink Anywhere za korisnike olovki, poboljšanja aplikacije Paint te još puno drugih novih značajki.

Istaknuta značajka nadolazeće nadogradnje jest Windows Copilot, koji donosi Bing Chat na Windows 11 desktop. Taj alat na bočnoj traci korisnicima omogućuje kontrolu nad postavkama računala, pokretanjem aplikacija i upitima. Duboko je integriran u OS, s demonstracijama koje pokazuju njegovu korisnost za zadatke poput sastavljanja tekstualnih poruka pomoću kalendarskih podataka i navigacije kroz Outlook.

Windows 11 Posljednje zbogom za "desetku": Microsoft najavio kraj podrške za Windows 10

To je ujedno i najnoviji Microsoftov pokušaj ugradnje digitalnog asistenta u sustav Windows, nakon ukidanja aplikacije Cortana. Sa svojim temeljem u tehnologiji Bing Chat, korisnicima omogućuje postavljanje pitanja i primanje odgovora, iako ne uvijek s potpunom točnošću.

Za one koji nisu zainteresirani za AI asistente, Microsoft nudi druge nadogradnje. File Explorer dobiva moderno lice, suvremenong izgleda s većim sličicama datoteka i pregledom nedavnih i omiljenih datoteke, što ga bolje usklađuje s estetikom Windowsa 11.

Korisnici olovki će cijeniti Ink Anywhere, značajku koja omogućuje unos rukopisom pomoću Surface Pen ili sličnih olovki u bilo kojem tekstualnom polju u sustavu Windows. 

Poboljšana aplikacija Windows Backup pojednostavljuje migraciju računala, dopuštajući korisnicima prijenos postavki i aplikacija na novi uređaj putem sigurnosne kopije u oblaku. Osim toga, nova značajka kopiranja teksta u alatu za izrezivanje može identificirati i dijeliti tekst sa snimki zaslona, dok druga značajka olakšava automatsko uređivanje e-pošte i telefonskih brojeva sa slika.

Novi Snipping Tool Windows 11 konačno dobivaju značajku koju su trebali imati od prvog dana

Za one koji koriste aplikaciju Fotografije, nadogradnja uvodi opciju zamućenja pozadine, a korisnici će moći prilagoditi intenzitet zamućenja i pogođena područja.

Međutim, neke očekivane značajke nedostaju u ovoj nadogradnji, poput novog načina za upravljanje glasnoćom, izvornu podršku za RAR i 7-zip, dinamičko osvjetljenje za RGB kontrolu dodataka, oznake aplikacija i programske trake. Microsoft još nije potvrdio datum dolaska tih nadogradnji.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti