Posljednje zbogom za "desetku": Microsoft najavio kraj podrške za Windows 10

S obzirom na to da se procjenjuje kako se neka od inačica Windows 10 nalazi na više od 70 posto računala diljem svijeta, ovo bi za milijune mogao biti, u najmanju ruku, problem koji moraju riješiti.

Martina Čizmić | 01.05.2023. / 11:17

Windows 11 (Foto: Microsoft)

Najpopularniji operativni sustav na svijetu dobio je konačni rok trajanja. Točnije, Microsoft je objavio konačni datum do kojeg će davati podršku za operativni sustav Windows 10. 

Prema objavljenom ažuriranom planu proizvoda, trenutna verzija Windowsa 10, 22H2, koja je objavljena u listopadu 2022, ujedno je i posljednja koja će dobiti ažuriranje. Sva podrška za Windows 10 verzije Home, Pro, Enterprise i Education, uključujući i potencijalna sigurnosna ažuriranja, prestat će 14. listopada 2025. godine. 

Slika nije dostupna Umjetna inteligencija promijenit će način na koji koristimo Windowse

S obzirom na to da se procjenjuje kako se neka od inačica Windows 10 nalazi na više od 70 posto računala diljem svijeta, ovo bi za milijune mogao biti, u najmanju ruku, problem koji moraju riješiti. 

Podsjetimo, Windows 10 izdani su 2015. godine i tad su iz Microsofta bili poručili kako se radi o "posljednjoj verziji Windowsa". No, zahtjevi tržišta i konkurencija potaknuli su ih da 2021. godine objave aktualnu verziju, Windows 11. Iako je najavljivana kao revolucionarna, "jedanaestica" se pokazala i najkontroverznijom zbog podrške za Trusted Platform Module. Radi se o čipu, modulu, koji je ili integriran u matičnu ploču računala ili se može dodatno ugraditi u CPU. Glavna mu je zadaća da zaštiti enkripcijske ključeve i korisničke vjerodajnice, kako bi povećao kibernetičku sigurnost.

Problem je što velik broj ljudi koristi starija računala ili računala bez TPM-a, zbog čega neće moći instalirati Windows 11 na njih. 

Što možete učiniti? 

Slika nije dostupna Ako koristite ove verzije Windowsa, hitno napravite nadogradnju: Riskirate sigurnost na svojem računalu

Postoje tri potencijalna rješenja. 

1) Kupite novo računalo s Windows 11

    Naravno, ovo nije rješenje za sve korisnike, ali ako koristite uređaj koji je stariji od pet godina i već primjećujete poteškoće u njegovom radu, možda biste zaista trebali razmisliti o kupovini novoga. Ne samo da ćete moći koristiti Windowse bez ikakvih poteškoća, već ćete biti mirni sljedećih barem, 5 godina. 

2) Koristiti računalo i Windows 10 dokle ide

    Ovo je, vjerojatno, jedna od opcija na koju će se odlučiti najveći broj korisnika. No, treba upozoriti kako korištenje Windows 10 operativnog programa nakon prestanka Microsoftove podrške, povećava rizik od hakerskih napada, zaraza različitim zlonamjernim programima ili jednostavno problema u korištenju jer će druge tvrtke (npr. banke) tražiti da imate ažuriran i aktualan operativni sustav. 

3) Zaobići zahtjeve Windows 11

    Iako postoje brojni načini kako zaobići zahtjeve koje Windows 11 postavlja da bi funkcionirao na nekom računalu (osim TPM-a), takve vratolomije ne garantiraju da će računalo zaista i funkcionirati. Iz Microsofta su već ranije upozorili da, zaobilaženje ključnih zahtjeva može rezultirati ne funkcioniranjem ključnih značajki, nemogućnošću sigurnosnih ažuriranja, a upitno je i održavanje samog računala. 

Dakle, na korisnicima je da donesu odluku. Jer sat otkucava, a 14. listopada 2025. godine se približava.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti