Tehnička podrška za operativne sustave  Windows 7 i 8.1 odlazi u povijest jer Microsoft 10. siječnja ukida sigurnosna ažuriranja za te verzije Windows OS-a. Istovremeno će biti puštena i nova verzija internetskog preglednika Microsoft Edge, koja će isto tako biti posljednja koja podržava navedene operativne sustave.

Slika nije dostupna Nova verzija Windowsa stiže već za dvije godine?

S druge strane, osim Edgea, Windowsa 7 i 8.1 odriče se i Googleov internetski preglednik Chrome, a iz te kompanije najavili su ukidanje podrške za te OS-ove u veljači ove godine.

To ne znači da oba navedena preglednika više neće raditi na tim operativnim sustavima, već da neće dobivati ključna ažuriranja i nadogradnje u budućnosti.

Istog datuma ukida se i podrška za WebView2, alat koji programerima omogućuje ugradnju internetskog sadržaja u njihove aplikacije.

Windows 8 Vrijeme je za nadogradnju: Microsoft uskoro prekida podršku za stariju verziju Windowsa

Procjenjuje se da je oko 100 milijuna računala diljem svijeta do 2021. godine radilo na navedenim operativnim sustavima, a Lansweeperova anketa provedena u listopadu 2023. na 27 milijuna Windows uređaja otkrila je da više računala ima operativne sustave XP, 7 ili 8 od ukupnog broja računala s operativnim sustavom  Windows 11.

Ipak treba biti fer i reći da je Microsoft još 2020. najavio kraj podrške za Windows 7.

Microsoft Windows 11 Poražavajući podaci: Od Windows 11 popularniji su Windows 10, 8, 7 pa čak i XP

Iz Microsofta korisnicima preporučuju nadogradnju na Windows 10 ili 11 na postojećim računalima ili pak nabavku novog računala s kojim će ti operativni sustavi doći već u paketu. Ili to ili korisnici riskiraju sigurnosni rizik na svojim računalima s operativnim sustavima koji će od 10. siječnja doista postati stvar prošlosti.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju