Vrijeme je za nadogradnju: Microsoft uskoro prekida podršku za stariju verziju Windowsa

Microsoft i dalje pruža sigurnosnu podršku za Windows 8.1, no ta se podrška bliži kraju te bi svi korisnici trebali što prije nadograditi svoj operativni sustav na verzije 10 ili 11.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.06.2022. / 11:48

Windows 8 (Foto: Afp)

Microsoft je s Windowsima 8 htio napraviti moderan operativni sustav koji će biti prilagođen ne samo osobnim računalima, već i tabletima. Zbog toga su radikalno promijenili izgled i sučelje svog operativnog sustava na kojem su tzv. pločice zamijenile klasičan izgled glavnog ekrana Windowsa na koji smo godinama navikli. Tu promjenu korisnici nisu dobro prihvatili - Microsoft je 2013. objavio nadograđenu verziju Windows 8.1, a kada je verzija Windows 10 postala dostupna, za mnoge su Windows 8/8.1 otišli u povijest.

Internet Explorer Nakon 27 godina Microsoft gasi Internet Explorer

Ipak, i dalje postoji dio korisnika čija računala pokreće Windows 8.1 - ta brojka nije velika (ova verzija Windowsa instalirana je na oko 3 posto računala), no i oni bi trebali razmisliti o skorašnjoj promjeni operativnog sustava koji koriste.

Naime, Microsoft će im uskoro početi slati obavijesti kako se bliži kraj podrške za Windows 8.1 te, ako i dalje žele sigurno koristiti svoja računala, morat će instalirati novu verziju Windowsa.

S tzv. mainstream podrškom za Windows 8.1 Microsoft je prestao još 2018., no kako bi postojećim korisnicima pružili maksimalnu sigurnost tijekom sljedećih pet godina zadržali su “proširenu” podršku koja garantira redovnu sigurnosnu podršku, tehničku asistenciju te potencijalne softverske nadogradnje.

Slika nije dostupna Poražavajući podaci: Od Windows 11 popularniji su Windows 10, 8, 7 pa čak i XP

Kraj te proširene podrške najavljen je za 10. siječnja 2023. te Microsoft potiče korisnike da osmicu zamjene s Windowsima 10 ili 11, pri čemu treba naglasiti kako su iz američke tehnološke kompanije najavili da će sigurnosne nadogradnje za W10 pružati do sredine listopada 2025. godine.

Izvor: ZDnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti