Budućnost autonomije leta: Dronovi na vodik će letjeti satima

Dronovi iliti kvadrikopteri koji se danas mogu naći na tržištu imaju prenapuhanu cijenu, bez obzira na to što im prosječan let traje tek 30-ak minuta...

Viktor Gabaj Viktor Gabaj | 21.05.2015. / 10:20

Budućnost autonomije leta: Dronovi na vodik će letjeti satima

Dronovi iliti kvadrikopteri koji se danas mogu naći na tržištu imaju prenapuhanu cijenu, bez obzira na to što im prosječan let traje 30-ak minuta. Ako se planirate baviti dostavom paketa ili snimanjem HD filmova iz zraka, autonomija baterije je jedan od bitnijih faktora koji treba uzeti u obzir kod kupnje ovog gadgeta.

Američka tvrtka Horizon Unmanned Systems (HUS) je na jednom tamošnjem sajmu potrošačke elektronike predstavila svoje rješenje ovog problema koje bi trebalo značajno produljiti let jednog drona, a zapravo se radi o tehnologiji korištenja vodika. Njihov dron Hycopter koristi tehnologiju napajanja letjelice iz vodika koja omogućava let od 4 sata bez opterećenja, odnosno 2 do 2 i pol sata s opterećenjem nekog paketa ili dodatnih kamera. 

Kako to sve funkcionira u praksi detaljnije je opisano u videu niže, a Hycopter ili neku sličnu letjelicu koja radi na ovom principu možemo očekivati na policama tržišta početkom sljedeće godine.

Foto: Engadget

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti