Budućnost Googleovih automobila: Stisnite Go i odspavajte!

Zaboravite volane, papučice gasa i kočnice – u budućnosti ćemo samo sjesti u automobil, stisnuti tipku Go i reći automobilu kamo želimo ići

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.08.2017. / 11:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Posljednjih godina sve veći broj automobilskih i tehnoloških kompanija razvija tehnologiju za autonomnu vožnju i automobile kojima će upravljati računala, a jedan je od pionira na ovom tržištu Google čiji su automobili već odvozili stotine tisuća kilometara po Americi, uz samo jednu prometnu nesreću za koje je krivo njihovo vozilo. Google je čak predstavio i prvo testno vozilo u kojem nema volana niti papučica gasa i kočnice – iako nije riječ o automobilu koji je namijenjen prodaji na tržištu, ova je kompanija pokazala što u budućnosti možemo očekivati na ovom tržištu.

Kako će izgledati kontrolna ploča autonomnog automobila u kojem neće biti volana i ostalih danas neophodnih komandi, možemo vidjeti prema patentu koji je prijavio Google, odnosno kompanija Waymo – podsjetimo, Google i Waymo sada su dio krovne kompanije Alphabet.

 

Prema prijavljenom patentu, odnosno skici koja je dosad bila skrivena, na kontrolnoj ploči nalazit će se tipke "Go" i "Stop now" te tipke za spuštanje/dizanje prozora, grijanje sjedala i slično. Dakle, kada se uđe u automobil koji će pokretati Googleova računala, bit će potrebno stisnuti tipku Go, a iako se to ne spominje u patentu, vjerojatno će biti dovoljno samo reći automobilu kamo želite ići i brigu o vožnji prepustiti računalu, dok ćete se vi moći malo odmoriti ili odspavati, pročitati novine, odnosno novosti na pametnim telefonima i tabletima, pogledati film i slično.

Naravno, iako nije opisano, jasno je čemu služi tipka Stop now koju će se moći stisnuti u slučaju nekih problema s automobilom, no nije jasno hoće li vozilo početi automatski (naglo) kočiti ili će se polako zaustaviti pored ceste.

Google, Tesla i druge kompanije daleko su već dogurali s razvojem autonomne tehnologije, no ipak ćemo morati još sačekati dok se ovakvi automobili bez volana, gasa i kočnice pojave na cestama – prijelaz s klasičnih na potpuno autonomne automobile bit će postupan i trajat će godinama.

Prvo će klasični automobili imati mogućnost autonomne vožnje (što već neki imaju, no vozači uvijek moraju imati ruke na volanima i biti spremni preuzeti kontrolu nad vozilima), a tek će se s vremenom na tržištu pojaviti i vozila koja će imati samo tipke Go i Stop now i u kojima će ljudski životi u potpunosti ovisiti o računalima i softveru.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti