"Budućnost pametnih telefona je stigla"

Jedan od najzanimljivijih uređaja s MWC-a bio je konceptni telefon Viva Apex – ekran od ruba do ruba, kamera koja iskače iz kućišta, senzor za otiske prstiju implementiran u ekran i tehnologija Screen SoundCasting.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.03.2018. / 10:56

Vivo Apex (Foto: Vivo) (Foto: Vivo)

Polako se zatvaraju vrata najvećeg mobilnog sajma na svijetu u Barceloni koji su sa svojim novim modelima pametnih telefona obilježili Samsung, Nokia, Asus i druge mobilne kompanije.

Prema viđenom, najveći su trendovi na mobilnom tržištu, osim snažnog hardvera (u najjačim uređajima dominira Snapdragon 845), veliki ekrani bez rubova i umjetna inteligencija, a sve kompanije posebnu pažnju posvetile su kamerama. No osim dviju kamera sa stražnje strane uređaja, sve su važnije i prednje kamere, pa Asusov Zenfone 5 Lite dolazi s dvije prednje kamere za još kvalitetnije selfieje.

Ipak, jedno od iznenađenja ovog sajma i telefon o kojem se naveliko priča i piše po tehnološkim stranicama jest konceptni model Vivo Apex. Riječ je o uređaju koji je još u razvoju te nije poznato hoće li i kada Vivo predstaviti službeni model (neke glasine govore kako bi to moglo biti već sljedećeg tjedna), no svejedno su iz kompanije uz video predstavljanja ovog uređaja poručili kako je budućnost pametnih telefona stigla.

Odlična tehnološka rješenja

U Apexu Vivo je prihvatio trendove velikih ekrana – dolazi sa 6-inčnim OLED zaslonom rezolucije 2160 x 1080 piksela, no za razliku od konkurencije, na njemu nema prednje kamere koju je npr. Apple nespretno stavio u hardverski dio koji ulazi u ekran, dok su je druge kompanije smjestile u sam vrh ekrana i na taj način izgubile dio prostora. Umjesto u gornjem dijelu ekrana, kamera na ovom uređaju skrivena je s gornje strane telefona i u slučaju potrebe "iskače" iz kućišta za 0,8 sekundi.

Drugo zanimljivo rješenje koje donosi ovaj uređaj odnosi se na zvučnik koji koristi tehnologiju Screen SoundCasting koja putem vibracija ekrana emitira zvuk, tako da na njemu nema niti klasičnog zvučnika.

Još jedna zanimljivost koju bi u budućnosti mogli vidjeti i u brojnim drugim modelima pametnih telefona jest senzor za otiske prstiju koji je implementiran u sam ekran.

Umjesto tipke Home, nezgodnog smještanja senzora sa stražnje strane uređaja ili korištenja isključivo tehnologije za prepoznavanje lica, dovoljno je staviti prst na ekran i telefon će se otključati, odnosno na taj će se način moći plaćati, potvrđivati preuzimanje aplikacija s online trgovina aplikacijama i slično.

Senzor je implementiran u donji dio ekrana i zauzima skoro trećinu ekrana, tako da nema pogađanja prstom tražeći pravo mjesto na koje biste trebali pritisnuti, već je prst dovoljno postaviti na bilo koji dio ekrana gdje se nalazi senzor. Za dodatnu sigurnost, telefon je moguće otključati i s dva prsta odjednom, što je novitet na mobilnim uređajima.

S Apexom Vivo je na najbolji mogući način prikazao smjer u kojem se kreće ova kompanija, ali i mobilna tehnologija – dok većina kompanija vjerojatno neće prihvatiti kameru koja iskače iz telefona (jer je selfie generaciji previše čekati 0,8 sekundi za snimanje fotografije), tehnologiju implementacije senzora otiska prstiju u zaslon sigurno možemo uskoro očekivati i na telefonima drugih kompanija.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti