Budućnost pred vratima: Internet uskoro i na Marsu!

Izvršni direktor kompanije 'Tesla', Elon Musk, u bliskoj budućnosti na Mars želi uvesti internet i procjenjuje da će troškovi za realizaciju ove ideje iznositi deset milijardi dolara.

Monika Nožić Monika Nožinić | 20.01.2015. / 15:00

Budućnost pred vratima: Internet uskoro i na Marsu!

Izvršni direktor kompanije "Tesla", Elon Musk, u bliskoj budućnosti na Mars želi uvesti internet i procjenjuje da će troškovi za realizaciju ove ideje iznositi deset milijardi dolara.

On tvrdi da projekt satelitskog interneta donosi brz i jeftin globalni internet, kojeg ne bi ometale zemaljske žice.

"Brzina svjetlosti je 40 posto brža u vakuumu svemira nego u kabelu", pojašnjava izvršni direktor kompanije "Tesla" i navodi da internet preko satelita koji kruže u niskoj orbiti može poslužiti onima koji žive u slabo naseljenim područjima.

On već razmišlja i o kolonizaciji Marsa te želi da ova "crvena planeta" bude komunikacijski dostupna ljudima kada čovječanstvo počne zauzimati zemljište ovog planeta.

Za Mars će biti važno da ima globalnu komunikacijsku mrežu, za čiju bi realizaciju trebalo oko deset milijardi dolara, a projekt će trajati najmanje pet godina.

Prethodno je izvršni direktor kompanije "Tesla" najavio razvoj "Hiperlop test - staze", a riječ je o revolucionarnom sustavu prijevoza koji u svojoj osnovi ima vakuumske tunele kroz koje se posebno dizajnirani vlakovi kreću nadzvučnim brzinama.

Foto: Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti