Budućnost putovanja zrakoplovom: Cijepi se i instaliraj posebnu aplikaciju za praćenje

Sve češće mogu se čuti različita rješenja kojim bi se svjetskim putnicima omogućilo da lakše putuju i u vrijeme pandemije.

Hina | 24.11.2020. / 13:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA), koja predstavlja brojne velike svjetske aviokompanije, razvija niz mobilnih aplikacija koje će pomoći putnicima da se snađu u ograničenjima za putovanja u vrijeme pandemije COVID-19.

Istodobno, te aplikacije omogućit će vladama i i zračnim kompanijama da na siguran način razmjenjuju informacije, najavila je IATA, koja planira krajem godine objaviti pilot-platformu Travel Pass i razviti je za korištenje vlasnicima pametnih telefona Android i Apple iOS u prvoj polovici iduće godine.

Zdravstveni i drugi podaci o putnicima neće se pohranjivati centralno, već će se autentificirati blockchainom, pa će potrošači moći kontrolirati podatke koje dijele, rekla je IATA.

Nova aplikacija "Contactless Travel" kombinirat će podatke iz putovnica s podacima o testiranju i cijepljenju koje prima iz laboratorija.

Međutim, australski nacionalni avioprijevoznik Qantas objavio je u utorak da će inzistirati na tome da se međunarodni putnici cijepe prije letenja i opisao taj potez "nužnošću".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti