Budućnost transporta: Pretplata na taksi vožnje poput Netflixa

Najveći konkurent Uberu, Lyft, korisnicima koji često koriste njihove usluge ponudio je novu mogućnost – pretplatu s kojom bi se za 200 dolara mjesečno mogli voziti čak 1600 kilometara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.03.2018. / 09:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Budućnost donosi velike promjene na tržištu transporta koje uključuju autonomne automobile i kamione, leteće taksije te brojne servise taksi prijevoza zahvaljujući kojima bi ljudi mogli prestati kupovati tj. posjedovati automobile i za prijevoz bi koristili samo usluge taksija.

Iz današnje perspektive ovakav scenarij mnogima izgleda nemoguće, no promjene o kojima se govori već neko vrijeme i koje će donijeti napredak tehnologije toliko su radikalne da će za 5 do 10 godina možda zaista biti jeftinije koristiti taksije (koji će biti jeftini jer njima neće upravljati ljudi, već računala, a većinom će biti riječ o električnim vozilima koja puno manje troše) nego posjedovati i održavati vlastiti automobil.

Velike kompanije već se neko vrijeme pripremaju za takvu budućnost te testiraju različite opcije i novitete na tržištu taksija. Jedna od takvih kompanija je i Lyft, konkurent Uberu koji je počeo s testiranjem pretplatničke usluge koju je najbolje nazvati Netflixom za taksije.

Oni već neko vrijeme učestalim korisnicima svojih usluga šalju pozivnice za ovu uslugu – za određenu mjesečnu pretplatu korisnici će imati mogućnost određenog broja vožnji putem Lyfta.

Npr. za mjesečnu pretplatu od 199 dolara, korisnici će se moći voziti 30 puta, pri čemu cijena jedne vožnje unutar tog pretplatničkog paketa iznosi do 15 dolara. Ovakav način pretplate čini se zanimljiv korisnicima koji često taksijem idu na posao i s posla, a iako ušteda na papiru iznosi 250 dolara (30 vožnji po 15 dolara je 450 dolara, a korisnici će platiti 200 dolara mjesečno), korisnici sigurno nikada neće potrošiti točno 15 dolara po vožnji već manje, odnosno nije poznato što će biti u situaciji u kojoj će vožnja biti duža, tj. skuplja od 15 dolara.

Osim preplate od 200 dolara mjesečno, Lyft će ponuditi i druge cjenovne modele (60 vožnji za 400 dolara i slično), a izvršni direktor kompanije Logan Green rekao je kako je ovakav pretplatnički servis budućnost kompanije. Na konferenciji na kojoj je najavio suradnju s kompanijom Magna s kojom će razvijati autonomne automobile, spomenuo je i kako žele promijeniti i "prebaciti" cijelu industriju koja je bazirana na posjedovanju automobila na takav pretplatnički model.

"Lyft će pokriti sve vaše potrebe transporta", smatra Logan, a prema njegovom izračunu korisnici će za oko 200 dolara mjesečno moći prijeći oko tisuću milja.

Inače, sličan servis ranije je testirao i Uber, no nije poznato kako su u toj kompaniji bili zadovoljni s pretplatom na korištenje njihovih usluga.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti