Čak 150 vatrogasaca 4 dana gasilo je požar na Teslinom velikom baterijskom sustavu u Australiji

Srećom, u požaru nitko nije nastradao, a njegovi uzroci trenutačno nisu poznati i trebala bi ih pokazati istraga.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.08.2021. / 15:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok se vatrogasci diljem Europe bore s vatrenim stihijama nastalim zbog velikih vrućina, vatrogasci u Australiji borbu su vodili s drukčijim oblikom požara za čije su gašenje također bili potrebni veliki resursi. Naime, čak 150 vatrogasaca i više od 30 vatrogasnih kola četiri je dana gasilo vatru koja je izbila na jednom Teslinom Megapacku, odnosno velikom baterijskom sustavu energetskog postrojenja u državi Victoria nazvanom Victorian Big Battery.

Slika nije dostupna Požari u Sibiru izvan kontrole, ekolozi upozoravaju kako samo kiša može pomoći

Na cijelom području postavljeno je 210 baterijskih sustava Megapack, a požar je izbio unutar kontejnera u kojem se nalazi 13-tonska litijska baterija. Vatra se nije proširila po drugim kontejnerima i baterijama, a prema dosadašnjim informacijama, uzrok požara još nije poznat te bi se trebao utvrditi istragom. Srećom, tijekom ovog incidenta nije bilo ozlijeđenih i poginulih osoba, a na kratko je za okolna mjesta izdano upozorenje zbog potencijalno opasnog dima te su vlasti savjetovale stanovnike da zatvore prozore i ugase grijanje i sustave hlađenja.

Iako je požar ugašen, australski vatrogasci još će neko vrijeme iz predostrožnosti motriti mjesto na kojem je izbila vatra i očitavati temperaturu.

Slika nije dostupna Amazonija gori: Zabilježeno najviše požara u posljednjih 14 godina, a vrhunac sušne sezone još se ne nazire

Projekt Victorian Big Battery najavljen je još 2019. te bi s radom trebao početi do kraja sljedeće godine, a do požara je došlo tijekom testiranja baterijskih sustava. Na njemu, osim Tesle, sudjeluju i francuska kompanija Neoen te AusNet Services te je riječ o jednom od projekata čiji je cilj pomoći ovoj državi ispunjenje ambicioznih ciljeva prema kojima bi do 2030. koristili 50 posto energije iz obnovljivih izvora - ponajviše vjetra i sunca. Velike baterije unutar kojih bi se pohranjivala energija trebale bi pomoći u slučajevima kada obnovljivi izvori ne budu pružali dovoljno energije potrebne stanovništvu.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti