Čak su i u Tesli iznenađeni iznimno velikom potražnjom za njihovim automobilima

Ekipa iz Tesle prije nekoliko godina nije mogla niti zamisliti da će potražnja za njihovim automobilima biti tako velika.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.09.2022. / 10:34

Teslini automobili
Teslini automobili (Foto: Afp)

Prošlog tjedna Tesla je u Gigafactory Berlin održala konferenciji kojoj je prisustvovao i analitičar Pierre Ferragu iz New Street Researcha. On je svoja zapažanja o stanju u Tesli podijelio sa svojim klijentima, a ta su zapažanja iznimno pozitivna - od velike potražnje za njihovim automobilima pa do “impresivne učinkovitosti” tvornice u Berlinu.

Predstavljanje Modela Y Musk likuje: Ovaj automobil uskoro bi mogao postati najprodavaniji na svijetu

O velikoj potražnji za Teslama pisali su ranije ove godine na Electreku, kada su cijene goriva rasle velikom brzinom, a Muskova kompanija tada je prestala primati narudžbe za neke modele jer su liste čekanja za već naručene automobile bile prevelike. Čini se kako se od tada potražnja za Teslama dodatno povećala.

Ferragu piše o “potražnji bez presedana” i kaže kako se svi s kojima je razgovarao o toj temi slažu da je ta potražnja iznad i najoptimističnijih očekivanja i puno je veća u odnosu na potražnju kojoj su se nadali prije nekoliko godina. Općenito, smatra kako je potražnja za električnim automobilima tako velika da će udio Tesle, ali i njenih konkurenata na tržištu biti određen samo s njihovom mogućnosti da povećaju proizvodnju.

Tesla se priprema na taj scenarij otvaranjem novih pogona, a iako smo čitali neke negativne komentare uz tvornicu u Berlinu, Ferragu je prilično impresioniran onim što je vidio. U odnosu na tvornicu u Fremontu, stvari su u Berlinu učinkovitije, logistika je jednostavnija, a maksimalni kapacitet tvornice iznosi 10 tisuća vozila tjedno.

Slika nije dostupna Veliki porast prodaje električnih automobila na globalnom tržištu

Koliko je ovaj analitičar impresioniram Teslom dovoljno govori cijena dionice za koju vjeruje da će je Muskova kompanija jednom doseći. Trenutačno ona iznosi oko 275 dolara, a Ferragu vjeruje kako bi ona mogla doseći čak 530 dolara.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti