Musk likuje: Ovaj automobil uskoro bi mogao postati najprodavaniji na svijetu

Sljedeće godine kada se poveća proizvodnja u Teslinim tvornicama u Berlinu i Teksasu, s proizvodnih traka moglo bi izaći više od milijun Modela Y.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.08.2022. / 10:32

Predstavljanje Modela Y (Foto: AFP)

Tesla godinama dominira na tržištu električnih automobila, dok je njena vrijednost višestruko veća u odnosu na tradicionalne proizvođače automobila koji i dalje godišnje prodaju puno više vozila. S povećanim interesom za električnim automobilima, kao i otvaranjem novih tvornica, jasno je kako je pred Teslom razdoblje velikog rasta prodaje, a prema najavama Elona Muska, uskoro bi jedan njihov automobil mogao postati najprodavanije vozilo na svijetu.

Slika nije dostupna Usprkos krizi automobilske industrije, Tesla je ponovno ostvarila rekordne rezultate

Još puno prije nego je počela proizvodnja Modela Y, Musk je govorio kako bi njegova proizvodnja mogla iznositi 500 tisuća do milijun godišnje. Kako prodaja najpopularnijih automobila iznosi nešto više od milijun tijekom 365 dana, još tada je jasno dao do znanja kakvi su mu ciljevi s tim vozilom.

Iako je trebalo više vremena nego je to očekivao (što nije nimalo neuobičajeno za Muska), čini se kako bi se njegove najave uskoro mogle ostvariti te kako bi Teslin Model Y mogao postati najprodavaniji automobil na svijetu. Već ove godine mogao bi postati automobil čijom su prodajom ostvareni najveći prihodi, a sljedeće godine mogao bi zauzeti prvo mjesto po broju prodanih primjeraka u svijetu. Tesla ne objavljuje posebne prodajne brojke za Model 3 i Model Y, no kako naglašavaju na Electreku, čini se kako je po broju prodanih automobila Model Y premašio Model 3.

Trenutačni kapacitet proizvodnje ovog automobila iznosi oko 300 tisuća automobila godišnje, no to bi se sljedeće godine trebalo promijeniti, s velikim povećanjem proizvodnje u novim tvornicama u Berlinu i Teksasu. U njima Tesla će proizvoditi isključivo Model Y te se očekuje kako će sljedeće godine kapacitet proizvodnje iznositi više od milijun tih automobila.

Slika nije dostupna Musk ostvario plan u koji gotovo nitko nije vjerovao: Tesla proizvela pola milijuna automobila u jednoj godini

Iako podaci nisu sasvim ujednačenim, prema Statisti te podacima na koje se pozivaju na Electreku, prošle godine najprodavaniji automobil globalno bio je Toyota Corolla s oko 1,15 milijuna prodanih vozila, a 2023. godine tu bi poziciju mogao zauzeti Model Y.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti