CARNET i Centar za sigurniji internet udružili snage: Djecu treba educirati o opasnostima koje vrebaju na internetu

Zajednička suradnja znači bolju edukaciju i sigurniju upotrebu interneta za djecu, mlade i njihove roditelje.

Martina Čizmić | 10.06.2024. / 13:11

Sudionici panela (Foto: Centar za sigurniji internet)

CARNET i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu potpisali su sporazum o suradnji kojim, kako je istaknuto, započinje nova era suradnje u cilju povećanja sigurnosti djece na internetu i edukacije mladih o sigurnom korištenju tehnologije. Potpisivanje sporazuma važan je korak prema stvaranju sigurnijeg online okruženja za djecu i mlade, kao i jačanju zajedničkih aktivnosti u području prevencije zlostavljanja i nestanka djece.

U sklopu suradnje, CARNET će pružiti tehničku podršku i resurse Centru za nestalu i zlostavljanu djecu, dok će Centar koristiti svoje dugogodišnje iskustvo u radu s djecom i mladima kako bi zajedno s CARNET-om razvio inovativne edukativne programe i inicijative.

Dijete s mobitelom Problem je sve veći: Djeca imaju probleme s pažnjom, a usporen je razvoj govora i kognitivni razvoj

Potpisivanje sporazuma o suradnji između CARNET-a i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu vezanih za aktivnosti Centra za sigurniji internet predstavlja veliki korak u povezivanju svih ključnih dionika koji imaju važnu i odgovornu ulogu u odgoju i obrazovanju djece i mladih. Međusobnim povezivanjem i razmjenom iskustava možemo brže i inovativnije odgovoriti na sve izazove koje nam budućnost donosi u pogledu stvaranja sigurnijeg digitalnog okruženja za djecu, rekao je osnivač i voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak.
 
CARNET već dugi niz godina posvećeno radi na podizanju svijesti o kibernetičkoj sigurnosti. Potpisivanje Sporazuma predstavlja ključan korak u našoj misiji osiguravanja sigurnog online okruženja za mlade jer sigurnost na internetu nije samo individualna odgovornost, već i zajednička obveza. Kroz suradnju s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu, želimo postići značajan napredak u zaštiti naše djece i osigurati im sigurniju digitalnu budućnost, kazao je ravnatelj CARNET-a Hrvoje Puljiz.
 
Cilj ove suradnje je osnažiti djecu i mlade znanjem i alatima potrebnim za sigurnu i odgovornu uporabu interneta, kao i podržati roditelje i nastavnike u njihovim naporima da zaštite djecu od različitih opasnosti koje se mogu pojaviti online.
 
Uz potpisivanje sporazuma, održana je i panel rasprava pod nazivom Nove prilike za jačanje kibernetičke sigurnosti na kojoj su svoja iskustva, predviđanja, ali i kritike otkrili stručnjaci ispred vodećih udruženja i organizacija koje se bave različitim aspektima kibernetičke sigurnosti. Panelisti su bili osnivač i voditelj Centra za sigurniji internet Tomislav Ramljak, predsjednik Hrvatskog instituta prof. dr. sc. Drago Žagar, ravnatelj CARNET-a Hrvoje Puljiz, članica Programskog odbora konferencije Nacionalnog koordinacijskog središta za industriju, tehnologiju i istraživanja u području kibernetičke sigurnosti Martina Dragičević i pomoćnica ravnatelja CARNET-a za Nacionalni CERT Nataša Glavor.
 
U raspravi su se dotaknuli najčešćih vrsta kibernetičkih incidenata, najvećih izazova u zaštiti djece na internetu i trenutne situacije u Hrvatskoj po tom pitanju. Dodatno su istaknuli s kojim izazovima se susreću male i srednje tvrtke te nevladin sektor i što se sve može učiniti radi bolje zaštite djece i mladih, ali i obrazovanja stručnjaka koji rade s njima. Posebnu je pozornost u raspravi dobio i CARNET-ov projekt BrAIn koji je započeo prošle godine u rujnu, a kojem je cilj doprinijeti kvaliteti i duljini vremena koje učenici provode u odgojno-obrazovnom procesu kroz integraciju digitalnih tehnologija za uspostavu personaliziranog pristupa učenju i poučavanju te kroz razvoj kurikuluma i digitalnog obrazovnog sadržaja iz područja digitalnih tehnologija u nastajanju.
 
Podsjetimo, savjetovalište Centra za sigurniji internet otvoreno u ožujku ove godine, već je postalo ključno mjesto za pružanje podrške i savjeta roditeljima, djeci i nastavnicima. 
 
Od 2015. godine Centar je član i međunarodne organizacije Insafe koja koordinira radom Helpline besplatne savjetodavne linije centara za sigurniji internet diljem EU. 
 
Savjetodavna linija je namijenjena roditeljima, odgojno-obrazovnim djelatnicima, djelatnicima u sustavu socijalne skrbi i djeci za poteškoće koje su povezane s digitalnim svijetom. Broj telefonske linije je 0800 606 606, a dostupna je svakim radnim danom od 8:00 do 16:00 sati. Uz savjetodavnu liniju Centar vodi i Hotline za prijavu ilegalnog sadržaja poput materijala sa seksualnim zlostavljanjem djece, govora mržnje, rasne i druge diskriminacije koji je moguće anonimno prijaviti ispunjavanjem kroz obrazac na njihovoj web stranici.
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti