Uskoro stiže cjepivo protiv RSV-a, bolesti koja je ove zime punila bolnice

Uskoro bi u primjeni trebalo biti cjepivo protiv RSV-a, respiratorne bolesti koja je ove zime punila bolnice. Do kraja druge godine života, 99% djece inficira se ovim virusom barem jedanput. Za sada će biti odobreno samo za starije, a liječnici se nadaju - u bližoj budućnosti i za djecu.

DNEVNIK.hr | 07.05.2023. / 22:04

Galerija

Curenje iz nosa, kašalj, otežano disanje, povišena temperatura, malaksalost, gubitak apetita - sve su to simptomi RSV-a koji je ove sezone punio kako dječje tako i bolnice za odrasle. Od njega obolijevaju sve dobne skupine, ali cjepivo će za sada biti odobreno samo za starije od 60 godina, kazala je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

Činjenica je da i kod starijih osobito od 60, 65 godina može biti poguban na neki način da uzrokuje teže kliničke slike sa zahvaćanjem respiratornih puteva prvenstveno oni koji imaju kronične bolesti srca, pluća, bubrega, šećernu bolest i slično, objasnio je Zoran Barušić iz Klinike za infektivne bolesti.

Najčešće se pojavljuje od studenog do travnja. Pedijatar Ivan Pavić iz Klinike za dječje bolesti kazao je da i sami znaju koliko su posla s virusom imali kod malenih pacijenata u Klaićevoj ove godine. Djeca virus često prenesu odraslima, ali i odrasli djeci. 

Pavić je tako predstavio što kaže posljednje izvješće o oboljelima: Da je na globalnoj razini RSV bio uzrokom 33 milijuna akutnih infekcija donjeg dišnog sustava u djece do pete godine života. Da je njih 3,3 milijuna do pete godine života bilo hospitalizirano kao posljedično RSV infekciji a da ih je 100 tisuća u godini dana umrlo do pete godine života

Stoga se pedijatar nada da će se cjepivo u budućnosti i dalje razvijati.

Mi pozdravljamo odobrenje ovog cjepiva i nadamo se da će u skorašnje vrijeme istraživanja dovesti do toga da će takva vrsta cjepiva biti primjenjiva i kod djece.

Ako se odobri od svih regulatornih tijela, cjepivo bi se od jeseni moglo početi primjenjivati u SAD-u, a nakon toga vjerojatno i ostatku svijeta.
 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti