CERN planira gradnju 100 kilometara dugog i 10 puta jačeg akceleratora čestica

U CERN-u se nadaju da bi budući kružni akcelerator mogao zaživjeti do 2050. godine.

Martina Čizmić | 17.01.2019. / 13:38

Budući kružni akcelerator (Foto: CERN) (Foto: CERN)

Veliki akcelerator čestica koji se nalazi ispod CERN-a u Švicarskoj postao je premalen za fizičare. Stoga su u CERN-u odlučili napraviti projekt novog, još većeg akceleratora čestica.

Budući kružni akcelerator, kako mu glasi radni naziv, bio bi gotovo četiri puta dulji i 10 puta jači od postojećeg, a prostirao bi se na gotovo 100 kilometara.

Kako bi ga se izgradilo, trebalo bi iskopati novi tunel ispod CERN-a, izgraditi kružni akcelerator te ga opremiti novom, još jačom i modernijom opremom koju već razvijaju.

U CERN-u su istaknuli kako bi se novi akcelerator koristio za istraživanje fizike i pronalazak novih subatomskih čestica.

Želja im je ovaj 22,6 milijardi eura (gotovo 168 milijardi kuna) vrijedan projekt zaživi do 2050. godine kako bi se istraživanja mogla nastaviti.

Plan za budući kružni akcelerator još uvijek nije prihvaćen i o njemu svoje mišljenje trebaju dati i drugi stručnjaci, ali i članice CERN-a koje bi njegovu gradnju trebale financirati. No zato su se u CERN-u potrudili pojasniti za što je točno potreban novi akcelerator i što bi istraživao.

Protivnici ističu kako je nemoguće procijeniti koliko će budući kružni akcelerator trebati energije za vršenje eksperimenata, kao i da bi taj novac bilo bolje uložiti u istraživanje na nekim drugim područjima. Drugi dodaju i kako postojeći veliki akcelerator čestica zapravo još nije opravdao svoje postojanje, unatoč otkriću Higgsova bozona.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti