CERT ponovno upozorava: Ne nasjedajte na ucjenjivačku kampanju koja kruži, evo kako ju možete jednostavno prepoznati

U Nacionalnom CERT-u ističu kako za sad nema nikakvih uplata u poznate kriptonovčanike iz tih poruka te pozivaju primatelje da ni ne uplaćuju.

Martina Čizmić | 25.01.2022. / 14:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz Nacionalnog CERT-a izvijestili su o povećanom broju prijava ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu korist od žrtve.

Kako ističu, radi se o porukama u kojima se primatelja plaši da je posjetom "portalu za odrasle" njegovo računalo zaraženo.

Internet kupovina, ilustracija Bez interneta ne možemo, ali znate li kako se zaštititi od prijevara i krađe podataka?

Iako je tekst poruka sličan, u njima se traže uplate različitih iznosa i koriste se različiti kripto novčanici (wallet). Tekst poruke napisan je na lošijem hrvatskom jeziku te izgleda kao strojno prevedena poruka, ističu iz Nacionalnog CERT-a.

Ovisno od poruke do poruke, iznos "otkupnine" varira i kreće se oko 1500 dolara u bitcoinu koju je potrebno uplatiti u roku od dva dana u neki od kriptonovčanika koje se navodi u poruci.

U Nacionalnom CERT-u ističu kako za sad nema nikakvih uplata u poznate kriptonovčanike iz tih poruka te pozivaju primatelje da ni ne uplaćuju.

Renato Grgurić, voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Sve su češće prijevare putem interneta: ''Romantične prijevare i dalje su relativno popularne''

E-mail (Foto: Getty Images) Policija upozorava: Ovakve vrste prevara i ucjena stalno se ponavljaju, ne nasjedajte na njih

Važno je napomenuti kako poruka elektroničke pošte ne sadrži nikakav zlonamjerni sadržaj, a korisnike savjetujemo da ovu i sve ostale poruke ovoga tipa zanemare te uklone iz svojeg sandučića elektroničke pošte, ističu na kraju te navode primjer ucjenjivačke poruke.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti