Iz Nacionalnog CERT-a izvijestili su o povećanom broju prijava ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu korist od žrtve.

Kako ističu, radi se o porukama u kojima se primatelja plaši da je posjetom "portalu za odrasle" njegovo računalo zaraženo.

Internet kupovina, ilustracija Bez interneta ne možemo, ali znate li kako se zaštititi od prijevara i krađe podataka?

Iako je tekst poruka sličan, u njima se traže uplate različitih iznosa i koriste se različiti kripto novčanici (wallet). Tekst poruke napisan je na lošijem hrvatskom jeziku te izgleda kao strojno prevedena poruka, ističu iz Nacionalnog CERT-a.

Ovisno od poruke do poruke, iznos "otkupnine" varira i kreće se oko 1500 dolara u bitcoinu koju je potrebno uplatiti u roku od dva dana u neki od kriptonovčanika koje se navodi u poruci.

U Nacionalnom CERT-u ističu kako za sad nema nikakvih uplata u poznate kriptonovčanike iz tih poruka te pozivaju primatelje da ni ne uplaćuju.

Renato Grgurić, voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Sve su češće prijevare putem interneta: ''Romantične prijevare i dalje su relativno popularne''

E-mail (Foto: Getty Images) Policija upozorava: Ovakve vrste prevara i ucjena stalno se ponavljaju, ne nasjedajte na njih

Važno je napomenuti kako poruka elektroničke pošte ne sadrži nikakav zlonamjerni sadržaj, a korisnike savjetujemo da ovu i sve ostale poruke ovoga tipa zanemare te uklone iz svojeg sandučića elektroničke pošte, ističu na kraju te navode primjer ucjenjivačke poruke.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju