Iako je na kraju bilo "čupavo", SpaceX-ov Starship najuspješnije do sad odradio svoj četvrti testni let

U SpaceX-u nastavljaju s radom na Starshipu i pripremama za njegov prvi konkretan let.

Martina Čizmić | 06.06.2024. / 15:04

Starship u Zemljinoj orbiti (Foto: Platforma X/SpaceX/Screenshot)

Nakon što su tijekom trećeg testnog leta timovi SpaceX-a ostali bez Starshipa na povratku na Zemlju, četvrti testni let, ispunio je sve zacrtane ciljeve i oduševio ekipu u sjedištu SpaceX-a.

Podsjetimo, Starshipov treći test leta pokazao je koliko je SpaceX u proteklih nekoliko godina napredovao u izgradnji letjelice koja bi se trebala koristiti da daleke svemirske letove. Tijekom trećeg testa pokazali su da je Starship spreman za ponovni ulazak u Zemljinu orbitu, uspješno su otvarali i zatvarali vrata prostora korisnog tereta te demonstrirali prijenos pogonskog goriva. Kako ističu iz SpaceX-a, ovaj posljednji test pružio je vrijedne podatke za eventualne prijenose pogonskog goriva s broda na brod koji će omogućiti misije poput povratka astronauta na Mjesec u okviru NASA-inog programa Artemis.

Fokus četvrtog testa bilo je postizanje orbite i demonstracija sposobnosti vraćanja i ponovnog korištenja Starshipa i Super Heavyja.

Nakon uspješnog lansiranja sa Floride, Super Heavy booster odradio je svoj posao i uspješno se spustio na prihvatni brod koji se nalazio u Meksičkom zaljevu. Na videu koji je bilo moguće pratiti na SpaceX-ovim društvenim mrežama, vidi se kako se Super Heavy spustio na platformu, no nekoliko trenutaka nakon toga nagnuo se, prevrnuo i potonuo u more.

 

 

Iako je booster time izgubljen, u SpaceX-u cilj smatraju ispunjenim jer se booster vratio na Zemlju bez ikakvih problema i sletio na platformu.

Dok se booster spuštao na Zemlju, Starship je postizao svoje zacrtane ciljeve. Dosegnuo je visinu i putanju kao i tijekom trećeg testnog leta te se uputio prema Indijskom oceanu. Na visini od otprilike 50 kilometara, kako se Starship počeo spuštati, pojavile su se prve naznake mogućih problema. Tako je na snimci bilo moguće vidjeti da se jedno zakrilce počelo raspadati i zapalilo. No, iako je to onemogućilo promatranje cijelog procesa spuštanja, jer su komadići zakrilca udarili u kameru i razbili objektiv, podaci su se prikupljali do samog kraja i kontroliranog spuštanja u Indijski ocean.

 

 

Iz SpaceX-a su istaknuli kako cilj ovog leta nije ni bio uspješno sljetanje Starshipa na platformu, već samo uspješno odrađena sekvenca,

Nastavljamo ubrzano razvijati Starship, stavljajući letački hardver u letno okruženje kako bi bio spreman što je brže moguće dok gradimo transportni sustav koji se može u potpunosti višekratno koristiti, a dizajniran je za prijevoz posade i tereta u Zemljinu orbitu, Mjesec, Mars i šire, ističu iz SpaceX-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti