Čini se kako su znanstvenici riješili veliki geološki misterij neobičnih deformacija u Zemljinoj kori

Riješen je misterij velike istočnoafričke pukotine koja bi jednom trebala podijeliti Afriku na dva dijela.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.06.2023. / 10:18

Pukotina u istočnoj Africi (Foto: Getty Images)

Čini se kako je s nedavno provedenim istraživanjem napokon riješen misterij koji je dugo vremena mučio geologe. Riječ je o najvećoj kontinentalnoj pukotini na našem planetu, sustavu istočnoafričke pukotine (EAR) čije su deformacije specifične i do sada su zbunjivale znanstvenike. Naime, pukotine su uzrokovane udaljavanjem tektonskih ploča što uzrokuje razdvajanje litosfere i deformacije na Zemljinoj površini, obično okomito na kretanje ploče.

  Planina, ilustracija Porijeklo planina moglo bi ležati puno dublje u Zemlji nego što smo dosad mislili

No, to nije slučaj kada je u pitanju EAR. Deformacije na ovom sustavu odvijaju se ne samo okomito, već i paralelno s kretanjem ploče, kao da se pukotina u isto vrijeme povlači iz više smjerova. Zahvaljujući primijenjenim računalnim modelima i satelitskim podacima, znanstvenici s New Mexico Techa su došli do podataka koji ukazuju na to da je dodatna i neočekivana paralelna deformacija rezultat masivnog izdizanja vrućeg plašta iz dubine našeg planeta koji nosi toplinu na površinu. Izdizanje djelomično rastaljenog kamenja proteže se od jugozapadne do sjeveroistočne Afrike, postajući sve pliće i oblikujući tok plašta.

Također, izdizanje vrućeg plašta vjerojatno je odgovorno za dio seizmičke anizotropije, odnosno poravnavanja stijena u određenom smjeru kao odgovor na geološke sile u plaštu, a koja se pojavljuje ispod EAR-a.

Znanstvenici koji su objavili ovu studiju i ranije su proučavali istočnoafričku pukotinu i sile koje bi mogle djelovati na nju te su posebno izdvojili pliće sile uzgona i dublje vučne sile plašta. Najnovija istraživanja pokazuju kako su dublje sile plašta odgovorne za paralelne deformacije, dok je litosferski uzgon odgovoran za tipične okomite pukotine.

Potvrdili smo prethodne ideje da sile uzgona litosfere pokreću pukotinu, ali donosimo novi uvid da se nenormalne deformacije mogu dogoditi u istočnoj Africi. komentirao je geofizičar koji je sudjelovao na istraživanju Tahiry Rajaonarison.

  Bušotina u pustinji, ilustracija Kinezi počeli s bušenjem rupe u tlu koja bi trebala dosegnuti posve nevjerojatnu dubinu, i to u rekordnom roku, evo zašto to rade

Ova pukotina proteže se na oko 6400 kilometara, a prema predviđanjima znanstvenika jednom bi trebala podijeliti Afriku na dva dijela, pri čemu će s rastezanjem litosfere biti sve više potresa i lomljenja stijenskih struktura diljem regije. Ipak, to je proces koji će se odužiti i trajat će milijune godina.

Izvor: Science Alert

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti