Cipele s laserom: Spas za oboljele od Parkinsonove bolesti

Sjajan način na koji tehnologija može poboljšati ljudske živote.

Monika Nožić Monika Nožinić | 26.12.2017. / 19:10

Foto: YouTube

Nizozemsko Sveučilište Twente kreiralo je cipele koje će pomoći u kretanju osoba oboljelih od Parkinsonove bolesti. Cipele opremljene malim laserskim emiterima u najnovijim testovima pokazale su se vrlo korisnima za bolesnike koji boluju od Parkinsonove bolesti jer im mogu pomoći da hodaju normalno.

Cipele pomažu oboljelima da naprave korak, kad god im se dogodi da se ne mogu pokrenuti i odjednom zastanu kao da su ukopani na mjestu. Ovaj trenutak poznat je kao trenutak zamrzavanja pokreta u hodu i može trajati između nekoliko sekundi i nekoliko minuta. U tom razdoblju može se dogoditi da osoba koja boluje od Parkinsa izgubi ravnotežu i padne.

Međutim, istraživanjem je utvrđeno da, ako osoba ima nešto na što se može fokusirati, kao što je pukotina na betonu ili nešto slično, može doći do razbijanja tog trenutka zamrzavanja i do toga da se osoba nastavi normalno kretati.

S obzirom na to da nije realno očekivati da će se na cesti uvijek naći neka pukotina ili nešto slično na što bi se osoba fokusirala, tu na scenu stupaju ove cipele s ugrađenim laserima.

Laseri svijetle nekoliko centimetara ispred osobe i pomažu joj da se fokusira na to mjesto kako bi mogla napraviti korak i nastaviti se normalno kretati. Kada se osoba kreće, laseri ne svijetle, ali čim osoba stane, odmah će se uključiti.

Nizozemsko sveučilište potvrdilo je da su ove cipele pomogle velikom broju osoba da se normalno kreće i izbjegnu trenutak zamrzavanja u mjestu.

Pogledajte videozapis:

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti