Cjepivo Johnson & Johnson dobilo zeleno svjetlo za hitnu upotrebu u SAD-u

Johnson & Johnson je priopćio da će 20 milijuna doza biti isporučeno SAD-u do kraja ožujka. Tvrtka planira isporučiti 100 milijuna doza tijekom prve polovine 2021.

Hina | 28.02.2021. / 08:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Johnson & Johnson cjepivo protiv COVID-19 dobilo je službeno odobrenje američkih regulatora, što ga čini trećom vrstom cjepiva dostupnog u toj zemlji.

Odobrenje je dano dan nakon što je odbor neovisnih stručnjaka dostavio odobrenje cjepiva Upravi za hranu i lijekove (FDA).

To odobrenje je dodatni poticaj američkim naporima pri procjepljivanju koje se ubrzava nakon sporog uvođenja. Oko 47,2 milijuna ljudi primilo je barem jednu dozu cjepiva protiv COVID-19, izvijestio je u petak Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Johnson & Johnson je priopćio da će 20 milijuna doza biti isporučeno SAD-u do kraja ožujka. Tvrtka planira isporučiti 100 milijuna doza tijekom prve polovine 2021.

Doze se mogu čuvati u standardnom hladnjaku, za razliku od iznimno hladnih uvjeta u kojima moraju biti druga dva cjepiva, ono Moderne i Pfizera/BioNTecha.

Globalno kliničko ispitivanje pokazalo je da je cjepivo Johnson & Johnson učinkovito 66 posto u prevenciji različitih inačica koronavirusa. Imalo je 85-postotnu učinkovitost u zaštiti od teških slučajeva.

Farmaceutska kompanija je sredinom veljače predala zahtjev za odobrenje svog cjepiva protiv COVID-19 u Europskoj uniji, a odluka se očekuje u ožujku. To jednodozno cjepivo bit će četvrto odobreno u EU-u ako dobije zeleno svjetlo agencije sa sjedištem u Amsterdamu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti