Članice EU-a potpisale Memorandum o suradnji na kibernetičkoj sigurnosti

Sudjelovanjem u ovom PESCO projektu Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska nastavljaju razvijati sposobnosti na području kibernetičke obrane, pri čemu je ključna uloga nedavno uspostavljenog Zapovjedništva za kibernetički prostor.

Martina Čizmić | 05.03.2020. / 07:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Memorandum o suradnji u području kibernetičke sigurnosti u sklopu PESCO projekta potpisan je u srijedu navečer u Zagrebu na marginama neformalnog sastanka ministara obrane država članica Europske unije, priopćeno je iz MORH-a.

Kako se navodi, projektom je planirano brzo stvaranje multinacionalnih mreža za odgovor, kibernetičkih timova sastavljenih od stručnjaka za kibernetičku obranu zemalja članica.

Memorandum o suglasnosti u vezi sa suradnjom za PESCO projekt "Kibernetički timovi za brzi odgovor i međusobna pomoć u kibernetičkoj sigurnosti" (Cyber Rapid Response Teams and Mutual Assistance in Cyber Security), potpisali su, uz prisustvo šefa diplomacije EU-a Josepha Borrella, ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar obrane Litve Raimundas Karoblis, ministar obrane Estonije Jüri Luik, ministrica obrane Nizozemske Ank Bijleveld-Schouten, ministar obrane Rumunjske Nicolae Ionel Ciucă i zamjenik ministra obrane Poljske Pawel Wozny.

Tim projektom planirano je brzo stvaranje multinacionalnih mreža za odgovor, kibernetičkih timova sastavljenih od stručnjaka za kibernetičku obranu zemalja članica, a za razliku od drugih multinacionalnih inicijativa u kibernetičkoj obrani koje se usredotočuju poglavito na dijeljenje i razmjenu informacija kibernetičke sigurnosti, projekt uključuje i dijeljenje ljudskih resursa, što mu dodatno daje na vrijednosti, priopćeno je iz MORH-a.

Sudjelovanjem u PESCO projektu ministarstvo obrane i Hrvatska vojska nastavljaju razvijati sposobnosti na području kibernetičke obrane, pri čemu je ključna uloga nedavno uspostavljenog Zapovjedništva za kibernetički prostor, dodaje se.

Ministar Krstičević naglasio je kako mu je drago što je memorandum za taj važni PESCO projekt potpisan upravo u Zagrebu. "Zahvalio bih u ovoj prigodi ministru Raimundasu Karoblisu na predanom radu koji Litva ulaže u koordinaciju projekta. U 2018. kada je projekt pokrenut Hrvatska je bila jedna od prvih država koja se uključila. Prepoznali smo potencijal projekta za jačanje nacionalnih, EU i NATO kibernetičkih sposobnosti", rekao je Krstičević te dodao da su od tada hrvatski stručnjaci napravili izvrstan posao te kako je siguran da će se u nadolazećem razdoblju suradnja podići na još veću razinu.

Jedna od najvećih vrijednosti ovog projekta, uz dijeljenje iskustva i informacija, jest i dijeljenje ljudskih resursa – naših kibernetičkih stručnjaka. Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska aktivno sudjeluju u razvoju projekta te ćemo u tom smjeru i nastaviti. U 2020. u Tim za brzi odgovor planiramo dodijeliti jednog stručnjaka iz našeg nedavno uspostavljenog Zapovjedništva za kibernetički prostor. U tom smislu veselim se nastavku suradnje, zaključio je Krstičević.

Borrell je istaknuo da su kibernetičke prijetnje postale nešto s čime se suočavamo svaki dan i sve su raširenije te je upravo zato nužno uložiti zajedničke snage i znanje u suočavanju s njima.

Obrana kibernetičkog prostora novi je izazov obrambene industrije i ovakvi projekti svakako pomažu da se još više razvijemo na tom području. Zato čestitam svim državama potpisnicama ovog memoranduma i želim vam puno uspjeha u daljnjem radu, rekao je Borrell.

Ministar obrane Litve Karoblis, zemlje koordinatorice ovog PESCO projekta kazao je kako projekt ima veliku vrijednost za sve države potpisnice te kako će isti ojačati sposobnosti mehanizama obrane u području kibernetičke sigurnosti te kako će ona zasigurno poboljšati suradnju država i na drugim područjima.

Rumunjski ministar Ciucă složio se kako će projekt uvelike doprinijeti razvoju odnosa između država potpisnica te kako vjeruje da će polučiti izvrsne rezultate kada je u pitanju unapređenje suradnje na području kibernetičke sigurnosti, priopćeno je iz MORH-a.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti