"CopyCat" malware zarazio 14 milijuna Androida

Stručnjaci ističu kako za sad nema pokazatelja da su zaražene aplikacije u Google Play trgovini.

Martina Čizmić | 08.07.2017. / 17:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Milijuni uređaja koje pokreće Android zaraženi su malwareom nazvanim "CopyCat", a hakeri su zahvaljujući tom malwareu zaradili oko 1,5 milijuna dolara (9,75 milijuna kuna).

Kako je objavila tvrtka specijalizirana za računalnu sigurnost, Check Point, CopyCat inficirao je najviše uređaja u jugoistočnoj Aziji, ali i SAD-u.

Prema dostupnim informacijama, ovaj malware ima cijeli niz različitih mogućnosti kao što su "rootanje" uređaja, ali i pokretanje aplikacija i kontrolu nad bilo kakvim aktivnostima na uređaju.

Prilikom zaraze, malware preuzima kontrolu nad uređajem, a potom instalira cijeli niz aplikacija čime ostvaruju profit. Osim toga, neki adware programi koje instalira kradu osjetljive informacije žrtve koje se poslije preprodaju nekom trećem.

Stručnjaci ističu kako je malware bio skriven u popularnim aplikacijama koje su korisnici preuzimali s različitih mobilnih trgovina, no dodaju kako za sad nema pokazatelja da su zaražene aplikacije u Google Play trgovini.

Najviše je zaraženih uređaja sa starijim verzijama Androida (5 i ranije) koje imaju poznate sigurnosne propuste, a koji su u kasnijim verzijama ispravljeni. Zanimljivo je kako postoje zakrpe za te sigurnosne propuste, ali čak 64 posto korisnika Androida ih nije instaliralo, čime su svoje uređaje učinili ranjivima.

Korisnici bi trebali uvijek voditi računa da imaju ažuriranu verziju Androida, a baš kao i kod računala, trebali bi instalirati i neki zaštitnih programa, ističu iz Check Pointa.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti