COVID pacijenti pokazuju smanjen volumen sivih stanica u mozgu

Pacijenti koji su tijekom liječenja od COVID-a primali kisik ili su imali groznicu pokazuju smanjen volumen sivih stanica u frontalno-temporalnoj mreži mozga, pokazala je najnovija američka studija.

Branimir Vorša | 12.05.2021. / 13:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U studiji koju su proveli znanstvenici s državnog Sveučilišta Georgia te Instituta za tehnologiju u Georgiji otkriveno je da je manjak volumena sivih stanica u navedenom dijelu mozga povezan s većom razinom invalidnosti među COVID pacijentima, čak i do šest mjeseci nakon izlaska iz bolnice.

Sive moždane stanice ključne su za obradu informacija u mozgu, a bilo kakva abnormalnost u njima može utjecati na to koliko dobro neuroni funkcioniraju i komuniciraju u mozgu.

Studija je pokazala kako bi frontalna mreža mozga mogla predstavljati ključno područje mozga u kojem se manifestira COVID-19, bitnije i od oštećenja povezanih s kliničkim manifestacijama bolesti poput, primjerice, moždanog udara.

Znanstvenici su analizirali tomografska skeniranja 120 neuroloških pacijenata, uključujući i 58 s akutnim oblikom COVID-19 te 62 pacijenta koji nisu bili pozitivni na tu bolest. Analiza je prilagođena dobi, spolu i bolesti, a korištena je analiza morfometrije na temelju izvora, koja povećava statističku moć studija s razinom uzoraka srednje veličine.

Prijašnje studije proučavale su na koji način COVID-19 utječe na mozak koristeći jednoznačan pristup, no naša je studija prva koja koristi višeznačan pristup na temelju podataka kako bi se povezale te promjene sa specifičnim karakteristikama COVID-a i ishodom, ističe autor studije Kuaikuai Duan.

Analiza je pokazala da pacijenti s višom razinom invalidnosti imaju niži volumen sivih stanica u superiornoj, medijalnoj i srednjoj čeonoj vijugi pri otpustu iz bolnice te do šest mjeseci nakon toga, čak i uz kontrolu cerebrovaskularnih bolesti.

Sive moždane stanice u toj regiji znatno su smanjene kod pacijenata koji su primali kisik u bolnici, za razliku od pacijenata kojima terapija kisikom nije bila potrebna, pokazala je studija.

Slično se pokazalo i s pacijentima koji su imali groznicu tijekom COVID-19 jer je i kod njih zabilježen smanjen volumen sivih stanica u inferiornim i srednjim čeonim vijugama u usporedbi s pacijentima koji nisu imali groznicu.

Smanjen volumen sivih stanica primijećen je i kod pacijenata koji su bili razdražljivi, što implicira da su promjene u sivim stanicama u frontalnom dijelu mozga moguća podloga za poremećaje u raspoloženju koje često pokazuju pacijenti s COVID-19.

Rezultati studije koja je objavljena u svibanjskom izdanju znanstvenog časopisa Neurobiology of Stress, pokazuju da se promjene u frontalno-temporalnoj mreži mogu koristiti kao biomarker za određivanje izgledne prognoze COVID-19 ili kao pomoć pri odabiru opcija liječenja te bolesti.

Znanstvenici kao idući korak namjeravaju proširiti studiju na još veći uzorak pacijenata.

Izvor: News Medical

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti