Čovjek koji je srušio internet: Jednom objavom nasmijao je milijune, ali i dobio prijetnje smrću

Bio je to pravi tvit (ili po novom, pravi X) u pravo vrijeme i to je najbolji primjer kako napraviti viralnu objavu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.07.2024. / 09:09

Fotografija koja je srušila internet (Foto: Platforma X/@vinceflibustier)

Mnogima će prošli petak biti upamćen kao jedan od stresnijih dana na radnom mjestu, odnosno stresnijih početaka godišnjih odmora. Zbog velikog IT kvara čije su se posljedice osjetile u brojnim zemljama diljem svijeta zaposlenici u brojnim tvrtkama nisu mogli normalno obavljati posao, brojni su letovi odgođeni, pa su nastale velike gužve na aerodromima, a kasnili su i vlakovi.

Računalo ne radi, ilustracija Plavi ekran smrti: Korisnike računala diljem svijeta danas je dočekala ova poruka

U prvim satima, kada je sve palo, mnogi su mislili da je problem u Microsoftu i njihovim aplikacijama i servisima, no naknadno se saznalo da su problemi nastali zbog neispravnog ažuriranja programa kompanije CrowdStrike.

Ubrzo nakon što se na mreži počelo govoriti o CrowdStrikeu, korisnik platforme X Vincent Flibustier objavio je svoju fotografiju iz ureda CrowdStrikea uz objavu kako mu je to bio prvi dan na poslu, tijekom kojeg je obavio mali update i onda uzima slobodno popodne.

Iako je većini bili jasno kako se čovjek šali te je samo iskoristio situaciju, neki su ipak povjerovali da je on zaista zaposlenik te kompanije, pa je, kako je priznao u razgovoru za medije, čak dobio i prijetnje smrću. S druge strane, neki su mu zahvalili jer zbog njegove "greške" taj dan nisu morali raditi.

Fotografiju koju je objavio napravila je umjetna inteligencija i brzo se proširila društvenom mrežom X, na kojoj ju je pregledalo više od 45 milijuna osoba, dok je podijeljena više od 40 tisuća puta. Bio je to pravi tvit (ili po novom, pravi X) u pravo vrijeme i to je najbolji primjer kako napraviti viralnu objavu.

Nakon toga Flibustier je nastavio sa šalom pa je objavio video u kojem je preuzeo odgovornost za pad računalnim sustava diljem svijeta, a rekao je i kako je dobio otkaz.

Haker, ilustracija Na pomolu novi veliki problemi? Važno upozorenje iz CrowdStrikea

Kada je objavio ovaj tvit, podijelile su ga osobe koje su znale da je riječ o šali, no kako je bila riječ o globalnom problemu o kojem su svi pokušavali pronaći što više informacija, objava se počela brzo širiti timelineom milijuna korisnika.

Inače, Vincent je zaposlenik jednog satiričnog internetskog portala u Belgiji, a zbog svoje nenadane slave čak je završio kao gost na jednoj francuskoj televiziji, gdje je komentirao kako ljude "privlače priče koje potvrđuju njihove predrasude" i smatra kako je upravo u tome ključ uspjeha njegove objave.

Izvor: NDTV 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti