Na pomolu novi veliki problemi? Važno upozorenje iz CrowdStrikea

Svaki put nakon nekih velikih globalnih događaja koji zaokupe javnost, tu priliku pokušavaju iskoristiti prevaranti i kibernetički kriminalci.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.07.2024. / 09:22

Haker, ilustracija (Foto: Getty Images)

Iako se situacija s velikim kvarom koji je, kako su obavijestili iz Microsofta, obuhvatio oko 8,5 milijuna računala, polako smiruje, problemi za neke kompanije i korisnike i dalje nisu riješeni. Za neke bi, čini se, pravi problemi tek mogli početi. Naime, u prošlosti su kibernetički kriminalci i hakeri često pokušavali iskoristiti slične velike i važne događaje koji su punili medijske stupce za pokušaje prevare, a isto se događa i sada.

U očekivanju 2000. godine Prije 25 godina mnogi su spremali zalihe za preživljavanje, neki su pobjegli u divljinu, a dio svijeta pripremao se na apokalipsu

Prema sigurnosnim istraživačima iz Secureworksa, od petka ujutro već je zabilježen veliki porast registracija domena povezanih s imenom CrowdStrike. Riječ je o hakerima koji žele napraviti stranice koje će izgledati kao službene stranice ove tvrtke te putem njih kontaktirati IT menadžere, ali i obične korisnike i ponuditi im “službeno rješenje” za ovu situaciju. Naravno, umjesto preuzimanje koda koji bi trebao popraviti program koji je izazvao probleme, korisnici bi preuzeli nekakve maliciozne programe koji samo uzrokuju nove probleme pa dolazi do provale u računala, krađe podataka i slično.

Na ovakve potencijalne probleme upozoravaju i iz britanskog sigurnosnog centra iz kojeg su primijetili povećan broj pokušaja phishing prijevara. Izvršni direktor CrowdStrikea George Kurtz u objavi za javnost na službenom blogu tvrtke također je upozorio na kriminalce koji pokušavaju iskoristiti situaciju te je svima poručio da prilikom komunikacije putem interneta budu sigurni da razgovaraju s predstavnicima CrowdStrikea, a ne s prevarantima. Iako su hakerima prvenstvena meta kompanije, stručnjaci upozoravaju da kriminalci pokušavaju prevariti i pojedinačne korisnike.

Odgođeni let, ilustracija Incident s CrowdStrikeom pokazao je koliko su ljudi bespomoćni kada dođe do velikih problema s IT sustavima

Kurtz je, među inim, najavio kako će biti u potpunosti transparentni oko informacija vezanih uz ovaj incident te kaže da će poduzeti sve korake kako se nešto slično više nikada ne bi ponovilo. Njegova kompanija tek treba objaviti službeno objašnjenje oko toga zašto je došlo do ovog incidenta, a više stručnjaka do sada je komentiralo kako je vjerojatno riječ o ljudskoj pogrešci te kako se vjerojatno nisu poštivale sve procedure koje su nužne prije i prilikom ažuriranja softvera.

Izvor: AP News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti