Plavi ekran smrti: Korisnike računala diljem svijeta danas je dočekala ova poruka

Prilikom pokretanja računala, danas je mnoge dočekao plavi ekran s porukom o pogrešci.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.07.2024. / 13:29

Računalo ne radi, ilustracija (Foto: Getty Images)

Prilikom pokretanja računala s Windowsima mnoge je na poslovnim računalima danas dočekalo upozorenje o problemima na plavoj pozadini ekrana. Taj fenomen poznat je kao Blue Screen of Death (BSoD), odnosno plavi ekran smrti, koji se na računalima koja rade na Windowsima pojavljuje desetljećima. BSoD prikazuje se u slučajevima kada se pojave ozbiljni problemi s Windowsima zbog kojih se računalo neočekivano mora ugasiti ili ponovno pokrenuti. U ovom slučaju, kako su objasnili sigurnosni stručnjaci, računala obuhvaćena problemom nisu se mogla pokrenuti, već su se konstantno restartala, pa rad na njima nije bio moguć.

IT problemi, ilustracija Globalni IT problemi osjećaju se i u Hrvatskoj: Sigurnosna kompanija napravila je samo jednu grešku, a onda je počeo kaos!

Do prikaza plavog ekrana smrti može doći iz hardverskih, ali i softverskih razloga, a BSoD je na osobnim računalima prisutan još od testne verzije Windowsa 1.0., dok je šira javnost taj pojam upoznala 1998. godine prilikom predstavljanja nove verzije Windowsa.

Blue Screen of Death (Foto: Microsoft)

Sredinom travnja te godine Microsoft je najavljivao Windows 98, verziju svog računalnog operativnog sustava koja još nije bila dovršena. Prezentaciji je prisustvovao i tadašnji CEO tvrtke Bill Gates te njegov asistent Chris Capossela. On je pred brojnim auditorijem htio demonstrirati opciju podrške za plug and play, odnosno jednostavno i brzo povezivanje vanjskih uređaja s računalima. Tijekom demonstracije povezao je skener s računalom te je PC trebao automatski prepoznati novi uređaj.

No umjesto brzog prepoznavanja uređaja na ekranu se prikazao plavi ekran smrti. Jasno je kako Gatesu i Caposseli nije bilo ugodno, no nasmijali su se, a publika je cijelu situaciju popratila aplauzom. Gates se izvukao rekavši kako je ta greška sigurno razlog zbog kojeg još ne isporučuju Windowse 98. Oni malo stariji sigurno se dobro sjećaju te legendarne scene i situacije koje se mediji, ali i korisnici, često prisjećaju svaki put kada se pojave neki problemi s Windowsima, poput današnjeg.

Alen Delić, Hrvatska udruga menadžera sigurnosti Sigurnosni stručnjak objasnio: Evo kako je samo jedna greška u ažuriranju izazvala velike probleme diljem svijeta

Na posljednjim verzijama Windowsa plavi ekran smrti nije tako učestala pojava, no povremeno se zna pojaviti u slučajevima većih problema s radom računala.

Izvor: Microsoft

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti