Čovjek s čudesnom rukom: Ovaj 26-godišnjak ima bioničku ruku s laserom, punjačem i dronom

Umjetna ruka funkcionira kombinacijom robotike živaca koji postoje u ramenu.

Monika Nožić Monika Nožinić | 18.05.2016. / 10:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

James Young (26), mladić je kojeg je prije četiri godine na željezničkoj stanici udario vlak, nakon čega je ostao bez jedne noge, ruke, a zadobio je i ozljede leđa i pluća. No, James danas ima bioničku ruku koja podsjeća na one iz znanstveno-fantastičnih filmova jer se u njoj, između ostalog, nalaze punjač za telefon i dron.

Njegov život promijenio se prije godinu dana, kada je postao dio eksperimenta koji ga je učinio polu-kiborgom. James je obožavao igrati video-igre pa se prijavio na tečaj gamerske kompanije Konami koja je tražila osobu bez ruke zainteresiranu za testiranje njihove bioničke ruke.

Umjetna ruka funkcionira kombinacijom robotike i Jamesovih živaca koji postoje u njegovom ramenu, a na taj način uspješno je nadomješten nedostatak prave ruke koju je izgubio u nesreći.

Signale koje emitiraju mišići detektiraju posebni senzori koji su pričvršćeni na Jamesovoj koži na ramenu, a koji dalje šalju signale i pomiču umjetnu ruku.

Bionička ruka napravljena je pomoću 3D printera, a James ju može pomicati i osjećati stvari kao da je u pitanju prava. Osim navedenog, ova ruka u sebi ima i laser, baterijsku svjetiljku, USB port za punjenje telefona pa čak i dron koji se nalazi na ramenu. Ruka je inspirirana Snakeom, glavnim junakom čuvene video-igre Metal Gear Solid.

Unatoč svim predsnostima, James ovu ruku mora skidati svaki put kad se tušira i spava, kao i kada se želi odmoriti jer je poprilično teška (4,7 kilograma), a budući da je u pitanju prototip, ruka se mora redovito servisirati.

Pogledajte videozapis:

Izvor: Dailymail.co.uk

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti