Crna gljivica - noćna mora COVID pacijenta i liječnika u Indiji

Bolnica Sion u Mumbaiju inače bilježi šest slučajeva mukormikoze godišnje, no samo u protekla dva mjeseca već su zabilježili njih 24.

Martina Čizmić | 09.05.2021. / 11:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Indija je trenutno žarište pandemije COVID-19, zemlja u kojoj tisuće umiru jer nemaju pristup bolnicama, lijekovima i kisiku. Oni koji imaju sreće preživjeti COVID-19, suočavaju se s drugim problemom koji se čini još gorim.

Indijski liječnici sve češće prijavljuju mukormikoze kod pacijenata koji boluju ili su preboljeli COVID-19. Radi se o rijetkoj ali opasnoj gljivičnoj infekciji koju uzrokuju spore plijesni iz grupe mukormiketa, a koja agresivno napada dišne puteve, oči, a ponekad i mozak. Stopa smrtnosti se kreće između 25 i 80 posto, ovisno o tome koliko se brzo otkrije.

Gljivice koje uzrokuju mukormikozu najčešće se nalaze u tlu i trulim biljkama, a spore koje udisanjem ulaze u organizam obično napadaju osobe koje imaju oslabljeni imunitet. Na udaru su najčešće dijabetičari, onkološki pacijenti, kao i pacijenti koji zbog drugih bolesti često kroiste kortikosteroide.

Liječnici u Indiji vjeruju da je do većeg broja slučajeva mukormikoze došlo upravo zbog korištenja steroida u liječnjenu oboljelih od COVID-19. Naime, steroidi smanjuju upalne procese u plućima tijekom bolesti COVID-19, no istovremeno mogu povećati razinu šećera u krvi i smanjiti razinu imuniteta. Sve to stvara savršene uvjete za eksploziju mukromikoze.

Bolnica Sion u Mumbaiju inače bilježi šest slučajeva mukormikoze godišnje, no samo u protekla dva mjeseca već su zabilježili njih 24. Čak je 11 pacijenata zbog širenja infekcije ostalo bez oka, šestoro ih je umrlo.

To je noćna mora u pandemiji, istaknula je za BBC dr. Renuka Bradoo, šefica otorinolaringologije u bolnici.

Pacijenti koji obolijevaju od ove gljivične infekcije obično imaju simptome poput začepljenog nosa, krvarenja iz nosa, oticanje i bol u oku, otečene kapke i u najtežim slučajevima gubitak vida. Kako bolest napreduje, tako dolazi i do nekroze tkiva te se pojavljuju crne mrlje oko nosa. Kad liječnici pregledavaju zahvaćeno tkivo pod mikroskopom, jasno se vide spore i crne gljivice. Jedini način da se infekcija zaustavi je kirurško odstranjivanje zahvaćenog tkiva i intenzivna intravenozna antifungalna terapija. No, ako se gljivica probije do mozga, ishod je fatalan.

Iako vlada u Indiji sve veći broj mukormikoznih pacijenata ne smatra "velikim problemom", ne daju objašnjenje zašto do tog povećanja dolazi usred pandemije COVID-19.

Liječnici koji se susreću s pacijentima smatraju da je jedan od razloga agresivno liječenje COVID-19 steroidima te ističu kako je nužno pratiti razine šećera u krvi kod pacijenata koji su preboljeli COVID-19, bili oni dijabetičari ili ne te oprezno dozirati steroide tijekom liječenja.

Izvor: BBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti