Crne prognoze: Broj slučajeva raka prostate mogao bi se udvostručiti u sljedećih 20 godina

Istraživači pozivaju na raniji probir u zemljama u razvoju, kako bi se bolest što ranije otkrila i tako omogućila primjera učinkovitijih tretmana.

Martina Čizmić | 06.04.2024. / 12:00

Rak prostate, ilustracija (Foto: Getty Images)

Rak prostate najrašireniji je rak među muškarcima, koji se najčešće javlja nakon 50. godine života. No, izvješće koje je objavljeno u medicinskom časopisu Lancetu, donosi crne prognoze za tu vrstu raka u budućnosti.

Izvrsni rezultati robotskog kirurškog sustava - 2 Robot na Rebru do sada obavio više od 400 operacija raka prostate

Kako ističu autori, broj novih slučajeva raka prostate u cijelom svijetu u budućnosti bi se mogao više nego udvostručiti u sljedeća dva desetljeća. Od 1,4 milijuna u 2020. godini, na 2,9 milijuna do 2040. godine, ističe se u tom medicinskom časopisu.

Istraživači naglašavaju kako će porastu slučajeva kumovati starenje stanovništva u svijetu, prije svega u zemljama u razvoju. Problem je što javno zdravstvene akcije neće utjecati na smanjenje broja slučajeva raka prostate, već tek mogu utjecati na njegovo ranije otkrivanje.

Također, liječnici još uvijek ne mogu sa sigurnošću potvrditi je li prekomjerna težina uzrok razvoja raka prostate, uz već ranije otkrivene nasljedne faktore.

Tableta - 1 Jedna tableta za 70 vrsta raka testira se na ljudima: "Nama treba lijek koji će zapravo pomoći, a ne da živiš od dana do dana"

Stoga, istraživači pozivaju na raniji probir u zemljama u razvoju, kako bi se bolest što ranije otkrila i tako omogućila primjera učinkovitijih tretmana.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti