Lijek za rak u jednoj tableti. AOH1996 mogao bi biti upravo to.

Djeluje uz pomoć tzv. DNA polimeraza enzima koji je odgovoran za dijeljenje stanica, ali upliće se i u popravak DNA, u epigenetičke mehanizme. Znači dosta široko i robusno djeluje. Iz toga proizlazi da bi mogao djelovati na niz tumora, objasnio je Davorin Herceg iz onkologije KBC-a Zagreb.

U pretkliničkom ispitivanju provedenom na životinjama i kulturama stanica uspješno je suzbijao čak sedamdeset vrsta raka.

S druge strane to bi mogao biti i problem zato što obično takvi lijekovi imaju i značajnu toksičnost, upozorio je Herceg.

Stanica raka, ilustracija Revolucionaran lijek: Znanstvenici razvili tabletu koja ubija rak, prvi rezultati obećavajući

Dosadašnji podaci su, kazao je, obećavajući jer ispitivanje provodi ugledni istraživački centar City of Hope.

Neke njihove lijekove već primjenjujemo. U ovom trenutku testiranje se provodi u prvoj fazi kliničkog ispitivanja na ljudima. Konkretno njih osam.

Napretke medicine s pozornošću prati i Kristina Varsamopulos. Ona se dvije godine bori s rakom.

Ja sam dobila dijagnozu kad je već metastaziralo na kosti, prvo sam išla na zračenje protiv bolova, stavili su me na pametnu terapiju s injekcijama i tabletama, da bi me u drugom mjesecu ove godine prebacili na palbociklid jer je lijek napravio pomutnju u organizmu, rekla je Kristina.

Ivan Đikić Svjetski poznati hrvatski znanstvenik o tableti protiv raka: "Ovo je veliko otkriće, ali..."

Lijek u jednoj tableti budi nadu. Daje nadu meni i milijunima ljudi koji će kasnije biti bolesni. Nama svima treba, posebno kada imaš metastaze, lijek koji će ti zapravo pomoći, a ne da živiš od dana do dana, nastavila je Kristina.

Tijekom života u Hrvatskoj će čak jednoj od tri osobe biti dijagnosticiran jedan oblik raka. Najčešće su to onaj prostate, dojke, pluća, debelog crijeva i tijela maternice. Svaki peti Hrvat umre od raka, a na europskoj razini smo na visokom četvrtom mjestu po smrtnosti.

Hoće li upravo ovaj lijek biti taj koji će smanjiti tu statistiku, još je rano reći. Iz HALMED-a na upit Dnevnika Nove TV odgovaraju kako se svake godine desetci tisuća tvari istražuju, a tek mali dio pokaže zaista uspješnim u liječenju.

Put do odobrenja lijeka je dug. Ako se ovaj lijek zaista pokaže revolucionarnim i bude odobren u Americi, slijedi duga i zahtjevna procedura odobravanja na europskom pa hrvatskom tržištu. Prvo se mora pokazati - sigurnim za ljude. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju