Crolander – unikatne hrvatske tipkovnice za globalno tržište

"Svaka tipkovnica može biti personalizirana, dakle svi natpisi mogu biti po želji kupaca, a jedna ili više tipki mogu biti od drugog drva – ukratko, skoro sve je moguće", kaže Milan Majstorović koji posljednje dvije godine izrađuje unikatne drvene tipkovnice Crolander.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.05.2017. / 20:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ljubitelji unikatnog hardvera i računalne periferije diljem svijeta koji ne traže samo funkcionalne, već i posebne i egzotične uređaje, svoju sljedeću tipkovnicu mogli bi potražiti u – Karlovcu. Od kada je prije desetak godina vidio prvu drvenu tipkovnicu na internetu, elektroničar Milan Majstorović poželio je sebi napraviti sličnu, no kako nije imao mogućnosti za izradu prošlo je još pet godina do izrade njegove prve unikatne drvene tipkovnice. Kako su mu rasle tehničke mogućnosti (sam je napravio CNC stroj za izradu tipkovnica), Milan se počeo ozbiljnije baviti ovim hobijem te je prije dvije godine krenuo u izradu drvenih mehaničkih modela Crolander koji će biti namijenjeni prodaji.

Milanove tipkovnice prvenstveno su namijenjene stranom tržištu i klijenteli koja si može priuštiti 300 ili više eura za ovakvu tipkovnicu, a svaka tipkovnica u potpunosti je personalizirana i prilagođena kupcima – oni odlučuju o tipu drva od kojeg će biti izrađena (trešnja, kruška, orah, hrast ili jasen), jeziku tipkovnice (osim hrvatske, američke i britanske verzije, do sada je napravio i verziju prilagođenu talijanskom i njemačkom jeziku) kao i o oznakama koje će biti na tipkama.

"Svaka tipkovnica može biti personalizirana, dakle svi natpisi mogu biti po želji kupaca, a jedna ili više tipki mogu biti od drugog drva – ukratko, skoro sve je moguće", naglasio je gospodin Majstorović u razgovoru za ZIMO.

Same tipkovnice napravljene su od osnovne ploče s Cherry RED mehaničkim tipkama, a izrada jednog modela traje nekoliko dana – proizvodi ih na CNC stroju, a zatim slijedi ručno brušenje, premazivanje ekološkim uljem (kakvo se koristi za premazivanje drvenih igračaka) i poliranje. Također, treba napomenuti i zaštitu od vlage kako s vremenom tipkovnica ne bi mijenjala svoj oblik. Osim tipkovnica klasičnog izgleda, možemo očekivati i tipkovnice s okruglim tipkama kao na starim pisaćim strojevima te ne sumnjamo da bi upravo ovakve tipkovnice mogle biti iznimno popularne među ljubiteljima računalne egzotike.

Osim tipkovnica, Milan Majstorović radi i drvene stalke za tablete, a u budućnosti namjerava proširiti paletu svojih proizvoda s drvenim kućištima za računala i monitore te će i ovi proizvodi biti prvenstveno namijenjeni svjetskom tržištu.

Milan Majstorović u ovom je projektu potpuno sam, a kako namjerava prodor na svjetsko tržište gdje postoji potražnja za ovakvim egzotičnim uređajima koji nisu namijenjeni za svaki džep, otvoren je za suradnju s partnerima i kompanijama, pogotovo u cilju promocije, na našem i međunarodnom tržištu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti