Cubot X15, uređaj bogatih mogućnosti i pristupačne cijene [RECENZIJA]

Teško je reći za neki jeftiniji uređaj da izgleda puno skuplje, pogotovo kada isprobate koristiti isti.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 05.10.2015. / 07:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Cubot je izbacio na tržište X15,  5.5 inčni phablet koji izgledom pomalo podsjeća na HTC, no to nas ništa nije smetalo dokle god uređaj pokazuje da želi “surađivati”.

Vidi se da i Kinezi danas paze na sve više detalja, pa tako samo pakiranje pokazuje tu činjenicu. Profinjena kutija sa svim potrebnim elementima u njoj, maskica za uređaj, dvije zaštitne folije ekrana, slušalice, punjač i kratke upute je zapravo sve što vam treba.

Čim upalite uređaj vidjet ćete da je zaslon prilično dobar, pogotovo radi FHD-a, te 400 piksela po inču. Samo sučelje također je prilagođeno za potrebe X15, pa tako možete vidjeti ikone u zlatnoj boji koje se doslovno stapaju s uređajem i daje korisniku jedno posebno iskustvo. S Androidom 5.1 Cubot funkcionira gotovo savršeno. U nekoliko dana, koliko smo imali prilike testirati uređaj, nije bilo niti jedne greške u radu.

Obično jeftiniji uređaji imaju loše karakteristike telefonskih poziva, javlja se šum, zvuk je “mutan”, tih, itd., no to ne možemo reći za Cubot. Istina jest da zvuk nije kristalno čist kao na Samsungu ili iPhoneu, no sumnjam da će većina vas to uopće primijetiti. Recimo da bih dao ocjenu 8/10 za kvalitetu poziva, što je više nego zadovoljavajuće.

Nadalje, uvijek me vesele nove mogućnosti OS-a, pa tako Cubot X15 ima i podršku za geste. Primjerice, želite li upaliti vašu kameru sa zaključanog ekrana, ne morate prvo otključati ekran, pa tražiti ikonu kamere, već možete samo napisati slovo “C” na što će vam se otvoriti kamera, a mahnete li rukom preko ekrana, odmah ćete uslikati ono što se nalazi ispred objektiva.

Naravno, sve te mogućnosti možete uključiti i isključiti po potrebni, a osim toga postoje i druge opcije poput “e” za otvaranje preglednika, “m” za glazbu ili vertikalni slide za promjenu glazbe. Ovo je zapravo vrlo korisna gesta, koliko god sad zvučalo nepotrebno.

Kamera također funkcionira sasvim solidno. Prednja od 4MP i stražnja od 8MP je sve što vam treba za svakodnevno korištenje. Baterija je ipak malo slabija, 2750mAh, što bi ipak moglo biti malo bolje s obzirom da je ovo prilično velik uređaj koji osim što troši dosta energije, vjerojatno je i uređaj na kojem ćete provoditi dosta vremena, tako da punjač treba uvijek biti u vašoj blizini.

Na kraju krajeva, za 1.100,00 kuna, koliko košta ovaj uređaj bez carine (za što ćete morati iskrcati još dodatnih dvjestotinjak ili tristotinjak kuna carine i troškova, zavisno o cijeni koja će biti na paketu) Cubot X15 je izuzetno dobar i profinjen uređaj kojeg bi preporučio svojim prijateljima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti