U porastu nova vrsta kriminala, stručnjaci otkrivaju što je najopasnije za građane: "Počinitelj može biti u jednoj zemlji, poslužitelj u drugoj, a žrtva u trećoj"

Iz godine u godinu sve je veći i opasniji cyber kriminal. Na sve domišljatije načine vrebaju građane, a zbog sve češćih napada DORH je osnovao specijaliziranu grupu za borbu protiv računalnih kriminalaca.

DNEVNIK.hr | 31.05.2023. / 21:42

Galerija

Dvojac osumnjičen za iznude na riječkom području do bombi je došao preko dark weba. Isplatu su tražili u kriptovalutama.

U virtualnom svijetu cvate svakakav kriminal, prevaranti vrebaju građane. DORH je osnovao specijaliziranu grupu tužitelja zbog računalnih kriminalaca.

Dobiju njihove osobne podatke i kasnije te podatke, brojeve kartica, itd. koriste da bi pribavili sebi imovinsku korist, odnosno, skidali novac s njihovih računa pomoću drugih lažnih kartica gdje iskoriste njihove PIN-ove i osobne podatke i brojeve kartica za ulazak u njihove bankovne račune, objasnio je zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić.

Teško ih je razotkriti.

Moguće da se počinitelj nalazi u jednoj zemlji, poslužitelj u drugoj zemlji, a da se žrtva nalazi u trećoj zemlji, zato je važna međunarodna suradnja i brzo dostizanje podataka, dodaje u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Josipe Krajinović.

Svake godine cyber kriminal raste do 20 posto. Za građane su najopasnije investicijske prijevare.

Tražit će od vas da otvorite virtualni novčanik u nekoj od legalnih mjenjačnica kriptovalutom, većina građana to ne zna napraviti, ali tu su počinitelji koji će vam pomoći pa će vas navesti, primjerice, da se spojite putem legalnih aplikacija za udaljeni pristup računalu tako da će u stvari ostvariti kontrolu nad vašim računalom, rekao je Renato Grgurić iz Službe kibernetičke sigurnosti MUP-a.

Hakere koriste i države pa SOA tvrdi da sve veći broj napada na hrvatske institucije pokušavaju napadači povezani s ruskim obavještajnim službama.

To vam je jedna bitka. Oni napadaju, mi se branimo, navodi ravnatelj SOA-e Daniel Markić i dodaje kako su se kibernetički napadi iz Rusije definitivno povećali.

Oni izgleda žele doznati neke informacije ekonomske vrijednosti, državne tajne, info oko suradnje među državama, kompanijama koje su u okviru kritične infrastrukture, kazao je Roman Domović iz Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

Na službama je da što prije detektiraju i spriječe takve napade.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti